fbpx
Kanta-Häme

Lammin Ikkuna pärjää laadulla ja joustavuudella

Hämeenlinna

– Lammin Ikkunan strategiana on laatu. Emme halua kilpailla bulkin kanssa, sanoo Lammin Ikkunan toimitusjohtaja Hannu Saarinen.

Lammin Ikkuna on kansainvälisesti pieni ikkunoiden ja ovien valmistaja, joka on kehittänyt ja automatisoinut pienten sarjojen ja mittatilaustuotteiden valmistusta. Se saa tilauksia myös suurten julkisten rakennusten ikkunoista ja ovista.

– Olemme teknisesti edelläkävijä. Kotimainen sahatavara on myös valttimme.

Saarinen näyttää sähköistä tunnistinta, joka on asennettu linjalla maalaukseen etenevään ikkunanpuitteeseen. Hän kertoo, että käsittely tunnistaa puitteen ja antaa sille sen mukaisen automaattisen käsittelyn.

– Pienenä yrityksenä olemme joustavampia kuin suuret alan yritykset, Saarinen vakuuttaa.

Lammin Ikkuna valmistaa parhaillaan uuden Lastensairaalan ikkunoita. Ne ovat kooltaan poikkeuksellisia ja mittaustilaustuotteita. Yrityksellä on myös vientiä, pääasiassa Venäjälle.

– VENÄJÄLLÄ on asiakkaita, jotka arvostavat laatua ja suomalaisia tuotteita.

Lammin Ikkuna on toimittanut ikkunat Eremitaasin taidevarastoon Pietariin. Venäläisissä datsoissa käytetään sen ikkunoita.

– Kolmannes ikkunoistamme myydään asennettuina suoraan asiakkaalle. Jälleenmyyjät myyvät kolmanneksen. Projektimyynti ja vienti ovat loput kolmasosa myynnistämme.

– Meille mieluisampia asiakkaita ovat rakennuttajat ja loppukäyttäjät, Saarinen sanoo.

Lammin Ikkunan ikkunatehdas on Lammilla, jossa yrityksillä on noin 70 työntekijää. Kangasniemen tehtaalla, joka työllistää 30 työntekijää, parannetaan sahatavaran laatua, tehdään sormijatkeet ja valmistetaan ovia.

Saarinen muistuttaa, että suurin osa ikkunoista on puuta. Lammin Ikkuna käyttää puitteissaan vain männyn ytimen ympärille kasvaneen kovan puun. Karmit liimataan useista puista, jotta ne eivät asennuksen jälkeen väänny.

– Useat ikkunatehtaat käyttävät kokonaista sahatavaraa karmeissa. Puun vääntyminen synnyttää kuitenkin karmin ja puitteen väliin raon.

IKKUNOIDEN SAHATAVARA valmistetaan lähinnä yhdellä sahalla tilaustyönä. Saarinen sanoo, että Suomessa on vaikea saada tilauksesta erikoissahatavaraa.

Ikkunoiden ja ovien valmistaminen on Euroopassa keskittynyt suuriin yrityksiin. Jedl-Wen on maailman suurin ikkuna- ja ovivalmistaja. Inwido-niminen yritys on Euroopan suurin ikkunavalmistaja. Ala on keskittynyt voimakkaasti ja suuret tekevät bulkkia.

Ovet ovat vain noin 3 miljoonaa euroa Lammin Ikkunan viime vuoden noin 18 miljoonan euron liikevaihdosta. Saarinen pitää ongelmana, että ovet mielletään ikkunoita enemmän moduuleiksi.

– Me pystymme tekemään laajoilla mitoilla ovia. Asiakas saa haluamansa oven.

– Rautakaupoissa ei aina asiakkaille pystytä myymään heidän tarpeidensa mukaisia ovia.

RAKENTAMINEN on hiljaista Suomessa. Fenestra, joka oli aikoinaan Suomen suurin ikkunanvalmistaja, meni konkurssiin vuonna 2014. Saarisen mukaan ylituotanto alalta ei ole silti poistunut, koska kysyntä on yhä hiipunut.

– Lammin Ikkunalla on mennyt sitä paremmin, mitä heikommat ajat ovat olleet. Täällä Lammilla on vahva identiteetti ja töihin on sitouduttu hyvin.

Menot