fbpx
Kanta-Häme

Lämmin juhannus oli vasta esimakua – kovat helteet saapuvat Suomeen ensi viikolla

Paikoitellen lämpötila voi ensi viikolla kohota yli 30 asteeseen.
Lämpötilat jatkavat kohoamista loppuviikkoa kohden, ja loppuviikosta 30 asteen lämpötilat voidaan ylittää laajasti maan etelä- ja keskiosissa. Arkistokuva. Kuva: Ville Mäkilä
Lämpötilat jatkavat kohoamista loppuviikkoa kohden, ja loppuviikosta 30 asteen lämpötilat voidaan ylittää laajasti maan etelä- ja keskiosissa. Arkistokuva. Kuva: Ville Mäkilä

Ensi viikolla on luvassa kovia helteitä etenkin maan etelä- ja keskiosiin, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kertoo STT:lle.

Koko maassa ollaan lähellä hellelukemia ja lämpötilat liikkuvat pääasiassa 23 ja 28 asteen välillä. Paikoitellen lämpötilat voivat kohota jopa 30 asteeseen.

– Ei välttämättä vielä maanantaina, mutta tiistaina maan lounaisosissa voidaan mennä jo 30 asteeseen.

Lämpötilat jatkavat kohoamista loppuviikkoa kohden, ja loppuviikosta 30 asteen lämpötilat voidaan ylittää laajasti maan etelä- ja keskiosissa.

Maan pohjoisosissa lämpötilat pysyvät vielä viileämpinä. Pohjois-Lapissa lämpötilat pysyvät kohtalaisen tuulen vuoksi 20 asteen tienoilla, mutta Länsi-Lapissa lämpötila voi nousta lähelle hellelukemia.

Lämmölle ei näy aivan heti loppua. Viljamaan mukaan korkeapaine jatkuu koko ensi viikon.

– Sitä seuraavalla viikolla, jolloin kuukausi vaihtuu heinäkuuksi, sää muuttuu todennäköisesti hieman epävakaisemmaksi. Mutta silloinkin on edelleen lämmintä, Viljamaa kertoo.

Juhannus antoi esimakua tulevasta

Lämpimistä säistä päästiin nauttimaan jo juhannuksena eri puolilla maata. Samalla se on mittaushistorian lämpimimpiä juhannuksia koko 2000-luvun ajalta.

Juhannusaaton osalta lämpimin mittaus tehtiin Salossa Kärkän mittausasemalla, jossa lämpötilaksi mitattiin 28,7 astetta.

–  Se on jaetulla nelossijalla kaikkien aikojen lämpimimpänä juhannusaattona. Viime vuonna Kouvolassa päästiin samaan lukemaan, Viljamaa sanoo.

Kaikkein lämpimin juhannusaatto mittaushistorian aikana oli vuonna 1999. Silloin mitattiin 31,1 asteen lämpötila Ylämaan mittausasemalla Ylöjärvellä.

Juhannuspäivän korkein lämpötila mitattiin tänä vuonna Kokemäen Tulkkilan mittausasemalla, missä mitattiin 28,3 astetta. Tämän vuoden juhannuspäivä on mittaushistorian kuudeksi lämpimin. Mittaushistorian kuumin juhannuspäivä oli vuonna 1999. Silloin Ylöjärvellä Ylämaan mittausasemalla mitattiin peräti 32,5 astetta.

Vuonna 1999 juhannus oli mittaushistorian lämpimin sekä juhannusaattona että -päivänä.

–  Sillon oli kuuma vuosi, mutta tämän vuoden juhannus oli myös erittäin lämmin, Viljamaa toteaa. STT

Menot