Kanta-Häme

Lammin kauhukiinteistö lähestyy purkamista - Kaupunki osti vanhan vuokratalon takaisin 1500 eurolla

Purkaminen, kun rahat riittävät, sitten uusi kaava.
Kovan onnen kerrostalo Lammin Linjatie 5:ssä puretaan heti, kun tilapalvelujen rahat riittävät purkukustannuksiin. Vuosien varrella taloon on syntynyt nykyään niin muodikas viherkatto. Kuva: Riku Hasari
Kovan onnen kerrostalo Lammin Linjatie 5:ssä puretaan heti, kun tilapalvelujen rahat riittävät purkukustannuksiin. Vuosien varrella taloon on syntynyt nykyään niin muodikas viherkatto. Kuva: Riku Hasari

Pieni askel eteenpäin on päästy lammilaisen ongelmakiinteistön Linjatie 5:n tilanteessa. Kaupunginhallitus päätti ostaa talon 1 500 eurolla.

Sopimus ostosta tehdään ulosottoviraston kanssa. Kiinteistö on ulosmitattu sen omistaneelta yhtiöltä.

 

Linjatien pienkerrostalolla on värikäs historia. Viime vuodet talo on seisonut tyhjillään. Se on ollut jatkuvan ilkivallan kohteena. Lammilaiset ovat olleet harmissaan maisemaa rumentavasta ja suorastaan vaarallisesta kiinteistöstä.

Nyt kaupunki on sopinut kiinteistön ostosta. Hinnaksi määrittyi 1 500 euroa eli pakkohuutokaupan ulosottovirastolle aiheuttamat kustannukset.

– Kaupungille talon arvo on negatiivinen, sillä siitä aiheutunee usean kymmenen tuhannen purkukustannukset, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo kertoo.

Tarkoituksena on kaupan toteuduttua purkaa talo ja siistiä sen tontti. Samalla tarkastellaan kaavallisesti tontin käyttötarkoitusta. Myöhemmin tontti voidaan myydä.

Isosuo ei vielä osaa arvioida, koska talo puretaan. Siihen pitää varata määräraha tilapalvelujen budjettiin.

 

Linjatie 5 oli alunperin Lammin kunnan vuokratalo, jonka kunta myi vuonna 2004. Siitä alkoivat talon ongelmat.

Uusi omistaja ilmoitti peruskorjaavansa asunnot psykiatristen asumispalvelujen käyttöön.

Lammin kunta takasi projektin pankkilainan. Remonttia ei kuitenkaan koskaan tehty, ja osa takaussummasta lankesi kuntaliitoksen myötä Hämeenlinnan kaupungin maksettavaksi vuonna 2009.

Samana vuonna talo pakkohuutokaupattiin seuraavalle omistajalle. Asunto-osakeyhtiö Lammin Linjatien Kotipesä jätti kaikki kiinteistöä koskevat huoltotoimet, maksut ja muut asiat systemaattisesti hoitamatta.

Omistajayhtiön vastuuhenkilöitä on ollut mahdoton tavoittaa. Kiinteistö on kuitenkin ulosmitattu varattomaksi todetulta yhtiöltä.

 

Linjatien kerrostalon sisätilat on vuosien varrella tuhottu.

Tyhjillään talo on ollut vuodesta 2012. Hämeenlinnan kaupungin rakennusvalvonta kehotti loppuvuodesta 2013 kiinteistönomistajaa siistimään piha-alueen ja suojaamaan rakennuksen ulkopuolisilta ja ilkivallalta. Taloyhtiö on saanut useita uhkasakkoja, joihin se ei ole reagoinut mitenkään.

Kaupungin viimeinen keino pattitilanteen ratkaisemiseksi on hankkia talo omistukseensa, jolloin sen tuottamasta ympäristöhaitasta ja -vaarasta päästään jossain vaiheessa

Kaupungin mukaan ongelmatalo on käynyt jo vaaralliseksi, sillä ulkopuoliset pääsevät kulkemaan rikotuista ikkunoista ja ovista. Tyhjä rakennus on vetänyt puoleensa lähinnä nuorisoa. HÄSA

 

Lue myös: Lammilaistalo sai 10 000 euron uhkasakon (8.12.2015)

Lue myös: Lammin ränsistynyt painajaistalo saatetaan junailla kaupungin haltuun – varaton omistaja viitannut kintaalla uhkasakoille (9.9.2018)

Päivän lehti

4.7.2020