Kanta-Häme

Lammin kivikirkko kiinnostaa bongareita – Ihmiset ympäri maailmaa saapuvat keskiaikaiselle kirkolle

Niin sanotut kirkkobongarit kiertävät kesäisin katsomassa keskiaikaisia kivikirkkoja.

Lammin kirkolla kirkkovahtina toimii muiden muassa Helena Veräväinen. Hänen mukaansa ihmiset ympäri maailmaa käyvät katsomassa kirkkoja.

– Viime päivinä täällä on ollut käynyt henkilöitä muassa Ukrainasta, Jerusalemista, Yhdysvalloista ja Hollannista, Veräväinen esittelee vieraskirjasta.

Kävijät ovat Veräväisen mukaan kaiken ikäisiä ihmisiä, mutta bongarit ovat yleensä keski-iän paremman puolen ylittäneitä, noin 60 vuoden tienoilla.

Lammin kivikirkko on auki koulujen loma-ajan kaikkina päivinä, yhteensä 70 vuorokautena kesässä. Kirkkovahteja on 70–80. Vahtimiset on jaettu kahteen kolmen tunnin vuoroon.

Veräväinen sanoo, että ei ole varsinainen asiantuntija kirkon opastuksessa, mutta hän auttaa tarpeen tullen paikalle saapuvia ihmisiä.

Paikallinen historianopettaja Kaisu Koskue ja eläkkeellä oleva Veikko Rainio käyvät toisinaan paikalla kertomassa kirkon historiasta.

– Osaan kyllä näyttää tiettyjä asioita kuten pirun kuvan seinältä tai kertoa perusjuttuja kirkon historiasta, Veräväinen sanoo.

Vapaussodan jälkeen vuosina 1919–1920 korjattu kivikirkko on vahtien puolesta avoinna vain kesäisin, mutta talvella seurakunnan väki ylläpitää usein omaa toimintaa.

Lammin veteraanikerho ja 1990-luvulla työskennellyt rovasti Paavo Iskala avasivat aikanaan yhdessä kirkon ovet vieraille.

Lammin veteraanikerho on Hämeenlinnan seudun sotaveteraaneihin kuuluva osasto. Lammilla ja Tuuloksessa on yhteensä 21 veteraania. Jäseniä koko kerhossa on puolestaan noin 150.

Kirkkovahtitoiminnassa mukana on ainoastaan enää muutama veteraanileski. Veräväväinen sanoo, että jälkikasvua, hänen ikäisiään ihmisiä ja veteraanien lastenlapsia on jäänyt kirkkovahdeiksi Lammille.

– He, jotka ovat mukana, ovat pitäneet tästä. Mikäs täällä on istuskellessa, kun kirkko on mukavan viileä, Veräväinen toteaa.

Sotaveteraanit ovat hiljalleen ikääntymässä. Vanhimmat elossa olevista ovat jo yli 100-vuotiaita.

– Vanhin on vuonna 1915 syntynyt talvisodan veteraani, joka täyttää syksyllä 103 vuotta. Hän on vielä terävässä kunnossa, Veräväinen kertoo. HÄSA