Kanta-Häme

Lammin kunnantalolle haetaan purkamislupaa

Kaupunki jatkaa "kummajaisasuntokantansa" karsimista.
Lammin entinen kunnantalo rivitalosiipineen joutuu lähitulevaisuudessa puskutraktorin alle. Hämeenlinnan liitoskunnissa saman kohtalon on jo kokenut Rengon kunnantalo. Tuuloksen ja Kalvolan kunnantalot ovat menneet kaupaksi, mutta Hauhon kunnantalon pitkä myyntiaika jatkaa venymistään.

Lammin kunnan maamerkki seuraa lähitulevaisuudessa Rengon esimerkkiä. Entinen kunnantalo on ollut kosteusongelmien takia pitkään tyhjillään, ja pian sille haetaan purkamislupaa.

– Käyttöä on ollut vain talon rivitalotyyppiselle siivelle, jonka viidessä asunnossa on neljä vuokralaista, kertoo kiinteistöjohtaja Raili Salminen.

Asuntojen pohjaviemärit vaatisivat uusimista, joten vuokralaisille tarjotaan Lammilta muita asuntoja, ja siipi puretaan samanaikaisesti päärakennuksen kanssa.

Lammin kunnantalo on vain yksi esimerkki kaupungin suoraan omistamista asuinkiinteistöistä, joista se haluaa päästä eroon. Näiden pientalojen, osakehuoneistojen ja mm. koulujen yhteydessä olevien asuntojen vuokrauksen ja vuokrien perinnän hoitaa Hämeenlinnan Asunnot oy, mutta asuntojen korjausvastuu kuuluu omistajalle.

– Asuntokanta on pieni, mutta vaikeasti hoidettava. Taloudellisesti se ei ole ollut mitenkään kannattavaa puuhaa, sanoo Salminen.

Kaupungin kiinteistöjen toimenpideohjelman mukaisesti vuokrasopimuksen päätyttyä ison peruskorjauksen tarpeessa olevat kohteet on joko myyty rakennuksineen tai rakennukset purettu ja tontit myyty, jos ne ovat olleet pientalotontteja.

– Tätä kautta asuntokanta on vuosien mittaan pienentynyt. Muistan kohteita olleen noin 90, nyt niitä on 15–16.

Salminen luonnehtii kyseistä asuntokantaa kummajaiseksi sekä kaupungille että Hämeenlinnan Asunnoille. Asuntojen yksittäisyyden takia niitä ei ole voitu fuusioida vuokrayhtiölle, jonka perustoimintaan ne taas istuvat huonosti.

– Hämeenlinnan Asunnotkin haluaa selkeyttää omaa asuntokantaansa. Hekin kokevat tämän erityisasuntokannan hoitamisen työlääksi.

Nyt kaupunki on panemassa myyntiin viisi omakotitaloa tontteineen Käikälässä ja Harvialassa.

– Suhteellisen isot tontit hyvällä paikalla voivat olla aika kysyttyjäkin, arvioi Salminen.

Samalla suunnalla kaupungilla on seitsemän pientaloa, mutta koska ne sijaitsevat kaava-alueen ulkopuolella tai teollisuusalueella, niitä pidetään vuokralla, kunnes purkaminen tulee ajankohtaiseksi.

Miemalan koulun, Tuuloksen entisen Pohjoisen kivikoulun ja Lammin paloaseman yhteydessä olevat 8 asuntoa sekä Kaupunginpuistossa sijaitsevan pientalon kaupunki pitää toistaiseksi suorassa omistuksessaan.

– Nämä asunnot ovat tavallaan rakennuksen käyttötarkoituksen rakenteessa sisällä. Kun sieltä vapautuu asuntoja, katsomme tilanteen tapauskohtaisesti.

Toivontie 1–3:n talojen kunto on tiedetty surkeaksi jo vuosikausia. Päihdeongelmaisten 21 tukiasunnossa asuu tällä hetkellä 13 ihmistä. Uusia asukkaita puisiin kerrostaloihin ei oteta.

– Näen talojen kunnon niin toivottomaksi, että ne saisi purkaa. Mutta korvaavan kohteen paikan löytäminen on vaikeaa. En tiedä, miksi asia ei etene, huokaa Salminen.

Kaupunkirakennelautakunta käsittelee kaupungin suoraan omistaman asuntokannan pienentämistä ensi tiistain kokouksessaan. HÄSA