Kanta-Häme

Lämmin kuunvaihde houkutteli kyyt

Kyynpuremia on tänä kesänä hoidettu normaalimäärä eläinlääkäriasema Evidensian Hattulan yksikössä.

Kuluneen kahden viikon aikana kyynpuremia on ollut eniten, joten kyitä on ehkä enemmän liikkeellä kuin normaalisti. Viime kesänä kyynpurematapauksia oli selkeästi vähemmän.

Hattulan Evidensian klinikkaesimies Hanna-Leena Saarisen mukaan lämmin alkukesä ja heinä-elokuun vaihde ovat olleet kyynpuremien ruuhkaviikkoja. Hän sanoo hoitaneensa tälläkin viikolla yhden kyynpureman.

– Lämmin sää saa kyyt liikkeelle, ja todennäköisesti myös koiranulkoiluttajia on paljon liikkeellä, koska ihmisillä on nyt loma-aika, Saarinen kertoo.

Saarisen mukaan kissojen kyynpuremia ilmoitetaan vähemmän juuri sen takia, että koiria liikutetaan eri tavoin. Koirat ovat myös uteliaita, minkä vuoksi puremia tulee useimmin paitsi raajoihin, myös kuonoon.

Ihmiset ovat Saarisen mielestä hyvin valveutuneita kyynpureman sattuessa. Soittoa eläinlääkäriin ei jätetä odottamaan, eikä pidäkään.

Kaikki kyynpuremat vaativat ainakin yhteydenoton lääkäriin, ja usein koira tarvitsee kivunlievitystä, nestehoitoa ja veriarvojen mittausta. Kyytablettien antamista koiralle ei suositella, sillä se auttaa vain allergisiin reaktioihin.

Pureman vakavuus riippuu pitkälti koiran iästä. Pennut ja vanhat koirat voivat saada vakavia oireita kyynmyrkystä. Myös puremakohta vaikuttaa, ja sen liikuttelua tulisi välttää, jottei myrkky leviäisi pidemmälle verenkiertoon. Saarinen neuvoo kantamaan kyyn puremaa koiraa.

Kyy voi ilmaantua myös pihapiiriin lämpimänä päivänä.

– Eihän se tavallista ole, mutta täysin mahdollista. Kyy voi viihtyä isolla ja heinikkoisella pihalla. Pitää kuitenkin muistaa, että kyyt karttavat ihmistä, Saarinen toteaa.

Kantava kyynaaras ei väistä ihmistä, vaan puolustautuu puremalla. Kyy poikii elo-syyskuussa, joten erityisesti tiineitä naaraita on nyt syytä varoa. HÄSA