Kanta-Häme

Lammin liikennöitsijä teki koululaisille oharit

Liesossa asuvan Juhani Pakarin koulupäivä alkoi keskiviikkona yllätyksellä. Konnarin koulun kolmasluokkalainen oli odottamassa aamulla koulukyytiä 15 kilometrin päässä sijaitsevaan kouluun, mutta kyyti antoi odottaa itseään.

Lammin kuljetuksista vastaava yritys Kuljetusliike Ismo Rajamäki oy nimittäin keskeytti keskiviikkoaamuna kaikki liikennöimänsä koulukyydit. Kyytiä ei siis ollut tulossakaan.

Apuun ryntäsi isoäiti, joka lopulta heitti Pakarin ja tämän ystävän kouluun.

– Emme olleet edes pahasti myöhässä, Pakari sanoo.

Kuljetusliikkeen toimitusjohtajan Ismo Rajamäen ratkaisu tuli kaupungille keskiviikkoaamuna yllätyksenä, mutta tilaajapäällikkö Antti Karrimaa oli saanut yrittäjältä viitteitä keskeytyksestä edellisviikolla.

– Aamulla tieto tuli minulle, kun lasten vanhemmilta alkoi tulla puheluita. Olemme käyneet Rajamäen kanssa neuvotteluja viikon aikana, ja tämä uhkaus oli tullut häneltä esille, Karrimaa kertoo.

Keskiviikkoaamuna liikennöitsijä Rajamäkeä ei saanut tavoitettua, koska tämä oli tehnyt puhelimestaan soitonsiirron suoraan sairauslomalla olleen Karrimaan puhelimeen.

Karrimaan näkökulmasta Rajamäen liikennöintisopimus purkaantui, kun tämä jätti tilatun palvelun toimittamatta. Joukkoliikennekoordinaattori Maarit Kaartokallio myös arvioi, että yhteistyö Rajamäen kanssa päättyy tähän.

– Tämä on sen luokan sopimusrikkomus häneltä (Rajamäeltä), ettei kaupungilla ole edellytyksiä jatkaa sopimusta, Kaartokallio sanoo.

Sopimuskiista taustalla

Ismo Rajamäki kiistää, että hän olisi purkanut liikennöintisopimuksen kaupungin kanssa. Hän kertoi tilanteesta Karrimaalle etukäteen.

– Jätimme vuorot ajamatta, koska kaupunki ei ole maksanut laskujaan. Tein soitonsiirron, jotta Karrimaa saa järjesteltyä asian, Rajamäki sanoo.

Sotkun taustalla on laskutukseen liittyvä sopimuskiista. Kuljetusliike Ismo Rajamäki on loppukesänä ulkoistanut laskutuksensa Finance Link -nimiselle rahoitusyhtiölle, jolle kaupungin olisi määrä jatkossa maksaa laskut.

Kuljetusliikkeen etuna tässä on se, että laskutusviive häviää.

Kaupungin liikennöintisopimuksessa on nimittäin kirjattu 21 päivän viive, jonka aikana kaupunki tarkistaa, että laskussa vaadittava summa täsmää tuotettujen palvelujen kanssa. Toisin sanoen kaupunki haluaa varmistaa, että laskun sisältö on oikea.

Rajamäen näkökulmasta viive on kuitenkin liian pitkä. Finance Link maksaisi laskutetun summan kuljetusyhtiölle kaupunkia nopeammin, ja rahoitusyhtiö puolestaan odottaisi kaupungilta saamisiaan.

Rajamäen mukaan viive on pisimmillään kaksi kuukautta, ja Lammin vuoromuutosten takia yhtiötä painavat kalustoinvestoinnit, joita se oli joutunut tekemään.

– Sovin kaupungin kanssa, että tulemme toimimaan näin jatkossa, jotta pystymme ylipäänsä edes ajamaan Lammilla. Kaksi kuukautta on liian pitkä aika meille, Rajamäki kertoo.

Kaupunki ei hyväksynyt

Kaupunki ei kuitenkaan ole sulattanut Rajamäen laskutusehtoa. Lopputuloksena on riita, jonka takia Lammin koululaiset jäivät aamulla pitkin pitäjää.

– Tarjouskilpailussa on jo määritetty, että laskutusehto on 21 päivää netto. Tämä ei ole tullut kenellekään meidän koulukyytejämme ajavalle yritykselle yllätyksenä, Maarit Kaartokallio sanoo.

– Kyse ei ole siitä, etteikö Rajamäki saisi myydä laskujaan rahoittajalle. Kyse on siitä, että kaupungin olisi pitänyt sitoutua järjestelyyn, joka olisi muuttanut alkuperäisiä sopimusehtoja, hän lisää.

Kaupungin olisi siis pitänyt maksaa lasku ennen kuin sen oikeellisuus oli varmistettu.

– Mahdollinen korjaus olisi pitänyt tehdä vasta seuraavaan laskuun. Laskutettavat summat ovat sen verran suuria, ettei kaupunki suostu tähän, Kaartokallio tiivistää.

Hätäratkaisu tälle viikolle

Hämeenlinnan kaupunki sai koulukyydeille järjestettyä hätäkuljetukset jo keskiviikkoiltapäivään mennessä. Käytännössä Konnarin ja Hakkalan koulujen pihoille oli kerääntynyt kolmen paikallisen liikennöitsijän, Vekka Liikenteen, Pekolan Liikenteen sekä Taksi Kari Saarisen linja-autoja.

Kuljettajat kyselivät koululaisilta, minne pitää mennä ja mistä kannattaa ajaa. Moni heistä oli tullut alle parin tunnin varoitusajalla. Kaartokallion mukaan poikkeusjärjestely jatkuu ainakin tämän viikon ajan, mahdollisesti myös ensi viikolle.

Lammin kylissä oli kuitenkin naapuriapua riittänyt, sillä Hakkalaan ja Konnariin oli jäänyt saapumatta vain kourallinen oppilaita kyytiongelmien takia. Vertailun vuoksi Konnarin koulun noin 350 oppilaasta kolmasosa on kuljetusoppilaita.

Kaupunki ilmoitti keskiviikkona, että koululaisia kuljettaneet vanhemmat ja naapurit saavat anoa kilometrikorvaukset tekemistään koulumatkoista.

Kaikki hätäjärjestelyistä koituneet lisäkustannukset peritään Kaartokallion mukaan lopulta Rajamäeltä.

– Ei kaupunki ole velvollinen maksamaan lisäkustannuksia. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic