Kanta-Häme Hämeenlinna

Lammin matonpesupaikan kylmä vesi aiheuttaa paikallisille harmia – Pesupaikoilla esiintyy väärinkäyttöä, kaupunki hätistänyt pesulta jopa bussin

Lammilainen Maarit Liukkala kertoo osan paikallisista lopettaneen Ormajärven matonpesupaikalla käymisen.
Kuvituskuva.

Lammin matonpesupaikka on aiheuttanut paikallisille harmia. Viime kesänä pesupaikan vesi vaihdettiin viereisen Ormajärven vedestä kaupungin vesijohtoveteen.

– Hanoista tulee nyt niin kylmää vettä, ettei sillä haluta pestä mattoja, kertoo lammilainen Maarit Liukkala.

Liukkalan mukaan osa matonpesijöistä ei enää käy paikalla. Hän on itse siirtynyt Janakkalan puolelle Turengin matonpesupaikalle. Siellä vesi tulee Ahilammesta.

– Lammilla monet pyöräilivät paikalle, joten siirtyminen ei ole kaikille mahdollista.

Nykyinen ratkaisu ”paras mahdollinen”

Hämeenlinnan kaupungin ulkoliikuntamestari Tomi Nurmi kertoo vaihtamisen syyksi järven mataluuden.

– Imuputki oli aina tukossa ja vesi mutaista, kun se tuli järvestä. Siksi vaihdoimme sen vesijohtoveteen.

Lisäksi Ormajärvessä on havaittu sinilevää useana vuonna, myös tänä kesänä. Nurmi pitää nykyistä ratkaisua parhaana mahdollisena, eikä muutoksia ole tiedossa.

Autojen pesua Lammin matonpesupaikalla

Lammin matonpesupaikalla on käyty pesemässä myös sinne kuulumattomia asioita, kuten autoja. Nurmi kertoo ongelman olevan yleinen monilla matonpesupaikoilla.

– Kerran on jopa hätistetty bussia pesevä ihminen matonpesupaikalta. Jos on ilmaisia palveluita, niihin liittyy usein väärinkäyttöäkin.

Nurmen mukaan väärinkäytön estäminen vaatisi paikkojen aitaamista ja uudelleenjärjestelyä, jota ei ole koettu tarpeelliseksi.

Hämeenlinnassa on yhteensä kymmenen matonpesupaikkaa: Alajärvellä Tervaniemessä, Solvikissa Valkamatien päässä, Virvelinrannassa, Kaupunginpuistossa Järvikujalla, Hauhon kirkonkylällä Euttutien päässä, Eteläisissä Peltohännikäntien päässä, Tuuloksessa Suolijärvenkujalla, Lammilla Puhdistamontiellä, Rengossa terveyskeskuksen takana ja Kalvolassa Sepänkaarteessa. HäSa

Päivän lehti

13.8.2020