Kanta-Häme Hämeenlinna

Lammin Säästöpankille lisää tuottoja joka suunnasta – Digitalisaatio syö varoja

Liikevoitto kasvoi yli 80 prosenttia viime vuonna.

Lammin Säästöpankki kasvatti neljänneksen palkkiotuottojaan, mutta samalla se kykeni kasvattamaan myös korkokatetta luotonannostaan ja oman sijoitustoiminnan tuottoja.

Kun pankin kulut pienenivät viime vuonna hieman, liikevoitto kasvoi yli 80 prosenttia 3,5 miljoonaan euroon.

– Palkkiotuotot kasvoivat, sillä panostimme viime vuonna erityisesti asiantuntijapalveluihin. Myös sijoituspalvelujen kysyntä kasvoi, sanoo toimitusjohtaja Lauri Kalpala.

Korkokatteen kasvua nollakoron aikaan selittävät useat tekijät. Pankki kasvatti jonkin verran luotonantoaan.

– Yrityspuolella marginaalimme parani, mutta myös luottojen laatu parani. Korkokatetta paransi myös korkojen suojaus, Kalpala kertoo.

Nollakorko on leikannut kaikkien talletuspankkien luotonannon tuottoja. Lammin Säästöpankki on pitkään suojautunut alhaisilta koroilta johdannaisilla.

– Tällä hetkellä luotonantoa ei juuri kannata suojata. Olemme kuitenkin hereillä sen varalta, jos suojautumisesta tulee kannattavaa, säästöpankin talousjohtaja Mico Pihlajinen sanoo.

Pankki kasvatti kotitalouksien asuntorahoitusta enemmän kuin yritysrahoitusta. Kalpala selittää yrityslainojen aiempaa parempaa tuottoa pankin ”lainasalkun” järjestelyllä.

– Kun yritysasiakkaat kilpailuttivat luottojaan, luovuimme suhdanneherkillä aloilla asiakkaista. Kun pankin riskit pienivät, paransi se pankin tuottoja ja vahvisti sen vakavaraisuutta.

– Entistä paremmalla vakavaraisuudella pystymme edelleen kasvattamaan yritysrahoitusta.

Lammin Säästöpankki lakkautti neljä konttoriaan vuoden vaihteessa. Hattulan, Janakkalan, Tuuloksen ja Nurmijärven konttorien toiminta yhdistettiin lähimpään konttoriin. Pankin henkilöstöä ei vähennetty.

– Konttoreiden tarve on selvästi vähentynyt, kun taas asiantuntijapalvelujen tarve on kasvanut, Kalpala sanoo.

Hän myöntää, että ratkaisu on vaikuttanut varsinkin ikäihmisten palvelujen saatavuuteen.

– On tärkeää, että pystymme tuottamaan tilalle uusia palveluja. Olemme siksi lanseeraneet senioripalvelun, josta saa myös asumisen ja terveydenhuollon palveluja.

Senioripalveluun kuuluu Kuumalinja, johon soittamalla voi saada neuvontaa. Pankki tarjoaa palveluja yhteistyössä DNA:n ja Lääkärikeskus Aavan kanssa.

Pankkitoiminnan muutoksen yksi puoli on digitalisaation kasvu. Lammin Säästöpankin investoinnit ryhmän uusien järjestelmien rakentamiseen ovat tällä hetkellä noin miljoona euroa vuodessa.

– Järjestelmiä nyt rakennetaan. Vastaavasti saamme myöhemmin niistä toiminnallisia säästöjä, Pihlajinen arvioi. HÄSA

Päivän lehti

26.2.2020