Kanta-Häme

Lammin Säästöpankin konttoreiden määrä syyniin – Toimitusjohtaja ei vielä puhu lakkautusuhan alaisista konttoreista

Toimitusjohtaja Lauri Kalpalan mukaan konttoripalvelujen laajuutta joudutaan tarkastelemaan.

Lammin Säästöpankki harkitsee konttoreidensa määrän vähentämistä. Pankki ilmoittaa, että sen kymmenen konttorin ja yhden palvelupisteen rooli on muuttumassa.

– Perinteinen konttorikanavassa tapahtuva palvelu ei enää vastaa parhaalla tavalla asiakaskäyttäytymisen muutoksiin, kertoo pankki tiedotteessaan.

Toimitusjohtaja Lauri Kalpala sanoo, että tässä vaiheessa hän ei puhu lakkautusuhan alla olevista konttoreista.

– Tarkastelemme palvelumallia ja sitä, miten voimme parhaiten vastata kehitykseen.

Kalpala kertoo, että pankissa tehdään strategiatyötä, jonka tähtäin on tällä hetkellä vuoden 2021 loppuun. Tällä aikataululla pankki tekee päätöksiä myös konttoreista, mikäli se nähdään tarpeelliseksi.

– Joudumme tarkastelemaan konttoripalvelujen laajuutta. Yleisesti ottaen tuntuu, että kivijalkakonttoreilla ei ole enää sitä merkitystä kuin ennen.

”Emme voi toimia markkinoita vastaan”

Pankit ovat rajusti viime vuosina vähentäneet konttoreidensa määrää. Lammin Säästöpankin kilpailija, Etelä-Hämeen Osuuspankki, lakkautti viime vuonna puolet konttoreistaan. Liikepankeilla on konttoreita enää lähinnä kaupungeissa.

– Emme voi toimia markkinoita vastaan. Olisi liian raskasta toimia vastavirtaan. On mietittävä yhdessä asiakkaiden kanssa, miten muutos toteutetaan, Kalpala toteaa.

Vain Lammilla toiminut Lammin Säästöpankki aloitti uusien konttoreita perustamisen vuonna 1993, jolloin Suomen Säästöpankki pilkottiin. Kymmenen on nykyisin suuri määrä konttoreita Lammin Säästöpankin kokoiselle pankille. Kalpala huomauttaa, että monet konttorit ovat myös lähellä toisiaan.

– Historiaa täytyy kunnioittaa. Teemme muutoksia asiakkaita kunnioittaen.

Osakekurrsit putosivat vuoden lopulla

Pankin liikevoitto laski viime vuonna 1,9 miljoonaan euroon. Matalat korot ovat painaneet pankkien korkokatteita, mutta Lammin Säästöpankki on kyennyt pitämään korkokatteensa hyvänä suojautumalla johdannaisilla. Suojauksia on kuitenkin umpeutunut eikä uusia entistä paljon kalliimpia suojauksia ole kannattanut ottaa.

Pankin sijoitusten arvo laski noin puolella miljoonalla eurolla, minkä se joutui kirjaamaan tuloslaskelmaansa. Osakekurssit putosivat vuoden lopulla.

”Nykyisillä tuotoilla ei pystytä täysin kattamaan tulevia kuluja.”

– Nykyisillä tuotoilla ei pystytä täysin kattamaan tulevia kuluja, Kalpala sanoo pankin liikevoitosta.

Pankki joutuu muiden pankkien tapaan käyttämään paljon varoja tietojärjestelmien kehittämiseen. Lammin Säästöpankki aikoo myös kasvattaa pankkiliiketoimintaansa.

– Kasvuun tarvitaan omia pääomia, jota saadaan tuloksesta tai kantarahasto-osuuksista.

Säästöpankkien kantarahasto-osuudet kirjataan pankkien omaksi pääomaksi. Vielä ei ole kuitenkaan täyttä varmuutta, miten eurooppalainen pankkisääntely käsittelee rahasto-osuuksia.

– Meidän tulee tarkastella huolella kuluja, joihin voimme itse vaikuttaa.

Korkokate pysyi lähes ennallaan

Kalpala pitää pankin vahvuutena, että sen peruspankkitoiminta on pysynyt vahvana. Luottojen määrä kasvoi viime vuonna 6,7 prosenttia. Sen ansiosta korkokate pysyi viime vuonna lähes ennallaan.

Palkkiotuotot jopa kasvoivat, vaikka vuoden lopun pörssipudotus latisti kotitalouksien sijoitustoimintaa. Palkkiotuottoihin kirjataan myös säästöpankin osuus kiinnitysluottopankin taseesta myönnetyistä luotoista.

Lammin Säästöpankin asiakasliiketoiminnot kasvoivat kaikkiaan 4,3 prosenttia. Kasvu tuli pääosin Hämeenlinnan, Hyvinkään, Klaukkalan ja Tuusulan konttoreista. HÄSA

Kommentti: Päätöksistä tehtiin vaikeita

Liikepankit karsivat suoraviivaisesti konttoriensa määrää jo 2000-luvun alussa. Osuus- ja säästöpankit seurasivat hieman virnuillen kilpailijoidensa päälle satavaa arvostelua. Ne kertoivat toimivansa lähellä asiakkaita ja lupailivat jatkavansa henkilökohtaista palvelua.

Lähes kaikkialla Suomessa osuus- ja säästöpankeille on pöydillään suunnitelmia rajuista saneerauksista. Lähihistoria on tehnyt niistä tavallistakin kivuliaampia.

Lammin Säästöpankki perusti Parolaan konttorin vuonna 2012 heti, kun Nordea oli päättänyt lakkauttaa omansa. Nyt Lammin Säästöpankki sanoo, että sen konttorit ovat liian lähellä toisiaan.

Hauhon Osuuspankki sulautui kolmen muun Osuuspankin kanssa Etelä-Hämeen Osuuspankiksi vuoden 2014 alusta. Sulautumista olisi ollut vaikea markkinoida Hauhon isännille tiedolla, että uusi pankki lakkauttaa Hauhon konttorin vuonna 2018.

Maailma muuttuu, Esko. Paikallispankkien entiset johtajat olisivat kuitenkin voineet tehdä seuraajiensa elämästä hieman nykyistä helpompaa.

Arno Juutilainen