Kanta-Häme

Lammin Säästöpankki teki kaikkien aikojen parhaan tuloksensa

Viime vuosi oli Lammin Säästöpankille kaikkien aikojen paras toimintavuosi. Liikevoitto kasvoi 23,2 prosenttia 3,0 miljoonasta eurosta 3,7 miljoonaan euroon. Toimintavuosia pankilla on takana 137, joista kolme viimeisintä ovat olleet kaikki parhaita.

– Harvoin uskaltaa sanoa, että pankilla oli hyvä vuosi, mutta nyt on tällainen ilo, sanoo toimitusjohtaja Markku Moilanen.

Helppoa tuloksen tekeminen ei Moilasen mukaan kuitenkaan ole ollut. Siitä ovat pitäneet huolen taantuma, EKP:n ohjauskoron laskeminen ja pankeille langettu pankkivero.

– Luojan kiitos, tilapäinen pankkivero näyttää jäävän tilapäiseksi. Se vei lähes 10 prosenttia meidän tuloksesta.

Viime vuonna astui kokonaisuudessaan voimaan pankkisäätely, johon Säästöpankit vastasivat muodostamalla yhteenliittymän. Osuuskuntamuotoinen Säästöpankkien yhteenliittymä aloitti virallisesti toimintansa joulukuun viimeisenä päivänä.

– Näin saamme suuremman pankit edut ilman fuusiota. Pystymme turvaamaan pankkien rahoituksen jatkossa kustannustehokkaasti, mutta toimimaan edelleen itsenäisesti.

Yhteenliittymän myötä Säästöpankkien erillisestä vakuusrahastosta tuli tarpeeton, ja sen purkaminen paransi Lammin Säästöpankin tulosta kertaluonteisesti puolella miljoonalla eurolla. Hyvän kehityksen taustalla ovat myös luottokannan kasvu, kulujen kurissa pitäminen sekä taseen suojaaminen. Uusia asiakkaita pankki sai viime vuonna yli 1 800.

Ongelmaluottojen määrä lähes ennallaan

Lammin Säästöpankin luotonanto kasvoi viime vuonna 4,8 prosenttia.

– Olemme luotottaneet aika paljon asuntoja, mutta yrityksiä vielä enemmän, kertoo Moilanen.

Perinnässä pankilla on 42 asiakkaan luotot, joista koostuu 2,7 miljoonan euron saatavat. Kasvua edellisvuoteen oli 200 000 euroa. Keskimääräinen ongelmaluotto on suuruudeltaan 58 000 euroa, ja yhteenlaskettuna ne muodostavat 0,6 prosenttia Lammin Säästöpankin luottokannasta.

– Vuosina 2008 ja 2009 niitä oli enemmän.

Tulevaisuuteen Moilanen suhtautuu melko luottavaisesti ja odottaa tämän vuoden tuloksesta tyydyttävää. Pankin vakavaraisuussuhdeluku laski runsaat kolme prosenttiyksikköä, mutta vuodet 2013 ja 2014 eivät ole täysin vertailukelpoisia muuttuneen laskentatavan takia.

– Viime syksynä tehtiin Euroopan isoista pankeista riskiarvioita ja niiden vakavaraisuudet olivat 10 ja 13 prosentin välillä. Ei meillä oli mitään ongelmaa vakavaraisuuden kanssa. Meidän suhdelukumme on nyt 14,96 prosenttia, sanoo Moilanen.

Lammin Säästöpankilla on kymmenen konttoria ja kolme palvelupistettä. Henkilökunta pieneni viime vuonna edellisvuodesta yhdellä henkilöllä 65:een. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic