Kanta-Häme

Lammin Sahti saanee varoituksen "viinarannekkeesta"

Syksyn vireillä ollut saaga niin sanotusta viinarannekkeesta on saavuttamassa päätepisteensä.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholiyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen kertoo saaneensa pyytämänsä lausunnon sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviralta ja toimittaneensa sen eteenpäin Lammin Sahdille. Lammin Sahti käytti oluttapahtumassaan heinäkuussa maksuranneketta, jolla oluita myytiin asiakkaille jälkikäteismaksulla eli luotolla.

Tätä käytäntöä aluehallintovirasto piti lainvastaisena.

– Valviran mielipide oli sama kuin oma mielipiteeni. Maksuranneke on nykyisen lainsäädännön mukaan lainvastainen, Lehikoinen toteaa.

Valviran lausunto lähtee vielä lausunnolle Lammin Sahtiin. Lopullisen päätöksensä Lehikoinen lupaa vielä lokakuun aikana, mutta johtopäätös vaikuttaa selvältä.

– Alkoholilain mukaiset mahdolliset seuraukset ovat huomautus, varoitus ja lupien peruminen. Tässä tapauksessa tapahtuma ja sen luvat olivat ja menivät, joten kyseeseen tulee huomautus tai varoitus.

Lehikoinen olettaa, että yritys ei jatka lainvastaista menettelyä tulevissa tapahtumissaan.

– Viranomainen voi asettaa myös ehtoja lupien myöntämiselle tai evätä luvat kokonaan.

Lammin Sahdin yrittäjä ja toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen ei vaikuta kovin yllättyneeltä viranomaisten omaksumasta linjasta.

– Niinhän se menee, että olemme rikollisia, kunnes itse toisin todistamme, mies hymähtää.

– Annamme toki vastineen 21. lokakuuta mennessä. Edelleenkään mielestäni maksuranneke ei poikkea millään tavalla siitä, että alkoholia ostetaan luottokortilla.

Kääriäinen painottaa, että ennen maksurannekekokeilua hän kysyi palvelun toimittajalta, kuluttajaluottoja tarjoavalta saksalaiselta Arvato-yhtiöltä, onko maksuranneke Suomen oloissa laillinen.

– Luotin siihen, kun he sanoivat, että asia on selvitetty. Euroopassa ja maailmalla vastaavat maksuvälineet ovat yleisiä. Esimerkiksi Rion olympialaisissa vastaavat maksurannekkeet olivat käytössä.

Avin Lehikoinen kertoo, että viranomaisen näkökulmasta Lammin Sahdin ja Arvaton puute oli juuri siinä, ettei Valviralta ollut haettu poikkeuslupaa etukäteen.

– Kotimaisille ja kansainvälisille luottokorttiyhtiöille kyseinen poikkeuslupa on haettu ja saatu.

Tuleva alkoholilainsäädännön kokonaisuudistus on vapauttamassa kyseistä säätelyä ja mahdollistamassa erilaiset maksutavat ilman erillisiä lupaprosesseja.

– Mutta siihen asti me joudumme viranomaisina toimimaan vallitsevan lainsäädännön mukaisesti, Lehikoinen muistuttaa.

Toimitusjohtaja Kääriäinen ei näe, että todennäköisestä varoituksesta tai huomautuksesta olisi yhtiölle tai sen tapahtumille haittaa.

– Uskon, että ensi kesän tapahtumissa rannekkeita käytetään taas, ja Arvato hakee niille tarvittavat luvat. Tai ainakin ihmettelen, jos eivät hae. HäSa

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic