Kanta-Häme

Lammin sairaala pyöräytti valitusruletin

Lammin sairaalan lakkauttamispäätöstä puidaan terveyden ja toimintakyvyn lautakunnassa (tetola) taas ensi viikolla.

Esillä ovat 620 sisältävä kuntalaisaloite sairaalan toiminnan jatkamiseksi, kaksi oikaisuvaatimusta lakkautuspäätökseen sekä Lammin sairaalan ja Ydin-Hämeen pitkäaikaishoivan selvitystyö.

Tosin selvitystyö on vielä kesken. Sen odotetaan valmistuvan marraskuuksi ikäihmisten lautakunnan käsittelyyn.

Oikaisuvaatimuksissa vedotaan tetolan syyskuisen lakkautuspäätöksen nopeuteen. Oikaisua vaativien valtuutettu Seija Vuorenpään (sd.) ja kumppanien peruste on, että sairaalan potilaille ja heidän omaisilleen olisi pitänyt tiedottaa ennen päätöstä.

Toisen oikaisuvaatimuksen tekijä Ydin-Hämeen aluetoimikunnan varapuheenjohtaja Timo Myyryläinen (kesk.) vetoaa siihen, että näin suurissa rakennemuutoksissa ei lautakunnan päätös riitä, vaan niihin pitäisi saada valtuuston ratkaisu.

Lisäksi oikaisua vaatineet ovat vedonneet siihen, ettei Ydin-Hämeen pitkäaikaishoivan tarveselvitys ole vielä valmis. Myöskään työvoimapulaa ei pidetä pätevänä perusteena sairaalan lakkauttamiselle.

Esityksenä vaatimusten hylkäys

Tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari esittää tetolalle molempien oikaisuvaatimusten hylkäämistä. Samoin esityksenä on, ettei 620 nimen kuntalaisaloite aiheuta jatkotoimia. Perusteluja on useita.

Nurmikari muistuttaa, että henkilöstöpulan vuoksi Lammin 35 paikasta on ollut käytössä vain 30. Potilaista vain kolmannes on Ydin-Hämeestä.

Edelleen Nurmikari toteaa, että kaikki potilaat odottavat jatkohoitopaikkaa, eikä sairaalamainen ympäristö sovellu pitkäaikaishoivan antamiseen.

Lisäksi sairaalan lakkauttaminen helpottaisi vanhainkodin henkilöstöpulaa.

Nurmikarin mukaan sairaalan sulkeminen ei johda siihen, että kuntalaiset eivät saisi tarvitsemiaan palveluja.

Lammin sairaalan kustannukset ovat noin 1,9 miljoonaa euroa vuodessa. Nurmikari laskee, että siirtymävaiheen kustannuksiin ja korvaavien palveluiden hankkimiseen tarvitaan 1,2 miljoonaa vuonna 2013. Säästömahdollisuus ensimmäisenä vuonna on 0,7 miljoonaa.

Enemmistö lakkautuksen takana

Terveyden ja toimintakyvyn lautakunta käsittelee Lammin sairaalan tilannetta ensi tiistaina.

Lakkauttamispäätös tehtiin äänin 9-4 tetolan syyskuisessa kokouksessa. Asian uudelleen valmistelua kannattivat Seppo Ahonen (sd.), Pertti Mikkola (kesk.), Mauri Ojamäki (sd.) ja Marjatta Rahkio (kesk.).

Lakkauttamisen takana olivat Antti Ahonen (kok.), John Alatalo (sd.), Teija Arvidsson (kd.), Kati Hirvonen (kok.), Antti Korpimaa (kok.), Hanna Kökkö (sd.), Sirpa Rautiainen (vihr.), Helana Savolainen (sd.) ja Jarmo Vainio (kok.).

Kaikki uudelleen valmistelua kannattaneet jättivät päätökseen eriävän mielipiteen. Oikaisuvaatimuksissa he eivät ole mukana, koska joutuisivat silloin jääväämään itsensä asian käsittelystä.

Lakkautuksesta on myös tehty kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic