Kanta-Häme

Lammin sairaalassa enää muutama potilas

Maanantaiaamuna Lammin sairaalassa oli kuusi potilasta.

Ylilääkäri Vesa Koivisto kertoo, että sairaalan potilaille on löytynyt suhteellisen hyvin jatkohoitopaikkoja.

– Sehän on ollut koko ajan tavoitteena. Kaikki Lammin sairaalan potilaat ovat jonottaneet kodinomaisempaa hoivapaikkaa. Toiset pitempään, toiset lyhyemmän aikaa, Koivisto painottaa.

Nyt Lammin sairaalan potilasmäärä on pudonnut 35:stä kuuteen. Näyttää todennäköiseltä, että sairaalan toiminta päättyy vuodenvaihteeseen mennessä, kuten terveyden ja toimintakyvyn lautakunta edellytti syyskuisessa päätöksessään.

Myös henkilöstön määrää on sopeutettu siihen, että potilaat ovat nopeasti vähentyneet.

– Yt-neuvottelut on käyty ja kaikille on ollut tarjota muita, koulutusta vastaavia tehtäviä kaupungin organisaatiossa. Kaikki eivät tosin ole tähän optioon tarttuneet.

Hallinto-oikeudessa valitus

Ihan yksioikoinen asia sairaalan lopettaminen ei ole, sillä päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen. Samalla valittajat ovat vaatineet, että päätöksen toimeenpano keskeytettäisiin.

Tilaajaylilääkärin Markku Nurmikarin mukaan ainakaan vielä hallinto-oikeudesta ei ole tullut kehotusta keskeyttää päätöksen toimeenpano.

Sairaalan lakkautuspäätöksestä valittaneet ovat vedonneet siihen, ettei täytäntöönpanoon saa ryhtyä, jos oikaisuvaatimus tai valitus käy täytäntöönpanon vuoksi hyödyttömäksi.

Ylilääkäri Koivisto sanoo, että Lammin sairaalasta loppuvat pian potilaat ja sitä myötä myös henkilöstö.

– On siellä tietysti edelleen sairaalan osasto olemassa, mutta perusasia on se, että potilaat ovat siirtyneet paremmin hoivaan sopivaan ympäristöön. Sairaalahoitoahan he eivät tarvitse.

Jatkohoitopaikka

Valittajat ovat perustelleet lakkauttamispäätöksen vastustamista muun muassa sillä, että Lammin sairaala on toiminut keskussairaalassa leikattujen ja hoidettujen potilaiden jatkohoitopaikkana.

Valittajien mukaan sitä on myös käytetty tarkkailuosastona esimerkiksi nesteytystä tarvitseville.

Valittajat ovat lisäksi harmissaan siitä, ettei potilaille ja omaisille on selvitetty laitoshoidon ja tehostetun palveluasumisen eroja. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020