Kanta-Häme

Lammin Soittokunta kiillotti vanhat torvet

 

Lammin Soittokunta käy käsiksi perinteisiin. Se aloittaa tänään sunnuntaina Turvantalossa esitettävän 40-vuotiskonserttinsa N. Sarasteen Tervehdyksellä hämäläisille ja puhaltaa heti perään iki-ihanan Koivu-valssin.
 
Soittokunnan puheenjohtajan Jukka Hanhisalon mukaan ohjelmisto etenee kevyellä ja viihdyttävällä linjalla. Esitykset ulottuvat eri vuosikymmenille, kunnes konsertin loppupuolella lähestyvät sovituksiltaan uudempia.
 
Lammin Soittokunta on nykyisessä kokoonpanossaan noin kymmenen soittajan vahvuinen puhallinorkesteri. Konsertissa soittajia on yli kaksikymmentä, sillä joukossa on mukana useita jo vakiokokoonpanosta toisaalle siirtyneitä sekä puhaltajia muun muassa Leppäkosken Puhallinorkesterista.  
 
Johtajan paikan konsertissa ottavat hetkeksi kaksi ”vanhaa partaa,” 1970 -luvulla soittokuntaa johtanut Juha Vaso ja reilut kymmenen vuotta myöhemmin tahtipuikkoon tarttunut Raimo Ollinkangas. Pääosan konsertista hoitaa kuitenkin soittokuntaa neljätoista vuotta johtanut Veikko Rasta.
 
Soitinkalut on tuotu Saksasta
 
Nyt 40-vuottaan juhlivan soittokunnan historia on pitkä ja monipolvinen.
 
Jo vuonna 1883 uutisoi Lammille perustetusta soittokunnasta Uusi Suometar: ”Viime vuoden loppupuolella on tänne perustettu viisimiehinen torvisoittokunta, jolle on soitinkalut tuotu Saksasta. Ne maksavat näpsäkän summan – seitsemänsataa markkaa.”
 
Nykyisin toiminta on Vanajaveden opiston alaista. Harjoituksia on normaalisti kerran viikossa, tarvittaessa useamminkin. Keikkoja soittokunnalla on muutaman kerran vuodessa, perinteisesti Pellavamarkkinoilla ja itsenäisyyspäivän tilaisuuksissa.
 
Harvinaisimpia ovat olleet torvisoittokunnan Lammin kirkon kellotapulissa puhaltamat soitot. Näin tapahtui 1800- ja 1900 -lukujen taitteessa – jolloin soittokuntaa ylläpiti nuorisoseura, ja viimeksi vuosituhannen vaihtuessa.
 
Sota-aikana toiminta hiipui
 
Soittokunnan taustavoimana on vuodesta 2003 toiminut Lammin soittokuntayhdistys, jonka puheenjohtajana on Jukka Hanhisalo ja sihteerinä Maiju Vitie-Leijala.
 
1920-luvulta sotien jälkeiseen aikaan soittokuntaa piti yllä suojeluskunta.
 
– Toiminta oli vilkasta lukuun ottamatta sota-aikaa, jolloin miehet olivat rintamalla, sanoo Jaakko Rautavirta – yksi pitkäaikaisimmista soittajista.
 
Soittokuntaan hän liittyi vuonna 1946, kun pitäjässä pantiin merkille koulupoikien kiinnostus varastossa oleviin vanhoihin torviin.
 
Rautavirta kertoo, että omistamansa torvet soittokunta oli lahjoittanut ennen suojeluskunnan lakkauttamista vuonna 1944 Lammin soittokunnalle, joka silloin toimi ilman tukijärjestöä.
 
Moni viihtynyt pitkään soittokunnassa
 
Tuosta poikaporukasta monella soittoharrastus kesti pitkään, Rautavirran ohella muun muassa Hans Lahtisella ja Jouko Hirvelällä.
 
Puhallinmusiikin suosion hiipuessa hiljeni myös orkesteritoiminta 1960-luvulla, kunnes ponnisti uuteen nousuun seuraavan vuosikymmenen alussa ja pian kansalaisopiston piiriksi.
 
– Kunnan varastosta kaivettiin esille vanhat nuotit ja torvet. Jo pari viikkoa pölyjen pyyhkimisen jälkeen orkesteri puhalsi serenadit keväälle vappuaamuna 1972.
 
Juuret Lammin Soittokunnassa ovat myös Jukka Hanhisalolla. 
 
– Tunsin kiitollisuudenvelkaa orkesterille, josta olin saanut ponnistaa ammattiin asti. Lammin soittokunnassa olin soittanut 14-vuotiaasta lähtien, sanoo Kaartin soittokunnasta eläkkeelle jäänyt kapteeni ja klarinetisti. (HäSa)
Lammin Soittokunnan 40-vuotiskonsertti järjestetään Lammilla Turvantalossa sunnuntaina 28.10. klo 16. Konsertin aikana soittokunta luovuttaa omistamansa kolme vanhaa vaskisoitinta ja kaksi nuottikirjaa näyttelyyn Turvantalon vitriiniin. 
 

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic