fbpx
Kanta-Häme

Lämmin syksy säästi kymppejä

 
Syksyjen ja keväiden lämpeneminen näkyy jo suomalaisten lämmityslaskuissa.
 
Viime lämmityskaudella kaukolämpöä käytettiin 12 prosenttia normaalitalvea vähemmän. Se tarkoittaa 80 neliön kerrostaloasunnossa noin 65 euron ja 150-neliöisessä omakotitalossa 120 euron vuosisäästöä.
 
Sähkölämmitteisissä taloissa säästyi Energiateollisuuden mukaan keskimäärin 180 euroa.
 
Lämmityskausi 2014–15 ei ollut lähivuosien mittakaavassa mitenkään poikkeuksellisen leuto, sillä saman verran kaukolämpöä säästyi edellisenäkin talvena.
 
– Eniten näyttävät lämmenneen marras- ja joulukuut ja toisaalta maalis-huhtikuut joitain poikkeuksia lukuunottamatta, kertoo Energiateollisuuden johtaja Jukka Leskelä.
 
Kaukolämpötilastojen mukaan viitenä viime marraskuuna ei ole ylletty vielä kertaakaan kolmenkymmenen vuoden keskiarvoon. Joulukuussa keskilämpötilojen perusteella määritelty käyttöarvio ylittyi vain 2012 ja maaliskuussa vuonna 2013.
 
Vaikka ilmastonmuutos on lämmittänyt eniten huhtikuita, lämmityksen kannalta olennaisempia ovat muutokset syksyn ja kevättalven lämpötiloissa.
 
– Huhtikuussa aurinko lämmittää rakennuksia jo muutenkin niin paljon, ettei muutos alenna samaan tapaan sähkö- tai kaukolämpölaskua, Leskelä sanoo.
 
Viimeisin kylmä syksy Suomessa on nähty vuonna 2010. Sen jälkeen alkanut lämpenemistrendi jatkuu yhä.
 
– Tämän vuoden säät ovat säästäneet tähän mennessä noin kymmenen prosenttia lämmityskustannuksissa verrattuna normaalilämpöiseen alkuvuoteen.
 
Tänä vuonna keskivertohintaisessa kaukolämmitystalossa asuva perhe säästää 80 neliömetrin kerrostaloasunnossa noin 54 euroa ja 150 neliön omakotitalossa vähän yli 100 euroa.
 
Lämpeneminen näkyy kaukolämmön lisäksi myös sähkölaskussa. Leskelän tilastojen mukaan muu kuin teollisuuden sähkönkulutus on tänä vuonna vähentynyt leutojen säiden vuoksi noin 4,5 prosenttia, viime vuonna 4,3 prosenttia ja 2013 noin 1,2 prosenttia.
 
Sähkölämmittäjän säästämä euromäärä riippuu siitä, kuinka paljon hän käyttää lämmitykseen esimerkiksi lämpöpumppuja ja millainen sähkösopimus hänellä on.
 
– Juuri nyt hyötyvät ne, jotka hankkivat sähköä markkinahintaan sidotuilla sopimuksilla. Tällöin sähkölasku on jonkin verran alempi ja tietysti lämpötilasta johtuva säästökin pienempi, Leskelä sanoo.
 
Hän muistuttaa, että lämpötiloja enemmän kokonaissähkönkulutusta Suomessa on alentanut meneillään oleva sitkeä taantuma ja teollisuuden rakennemuutos. Taantuman lisäksi kulutusta vähentää energiankäytön tehostuminen. 
 
Ilmastonmuutos ei ole vaikuttanut tulevaisuuden sähkönkulutusarvioihin ainakaan alentavasti.
 
– Kokonaisenergian käyttö vähenee melko suurella todennäköisyydellä, mutta sähkön osuus käyttämästämme energiasta kasvaa. Lisäkäyttöä tulee liikenteestä, lämmityksestä ja teollisuudesta, joissa sähkö korvaa yhä enemmän polttoaineita, Energiateollisuuden johtaja Jukka Leskelä muistuttaa. 

Menot