Kanta-Häme

Lämmin talvi lahjoittaa VR:lle ennätystarkat aikataulut

Lämmin talvi on ollut VR:lle todellinen pelastus. Sen ovat huomanneet myös Hämeenlinnasta Helsinkiin matkanneet Henna Pirttilä ja hänen lapsensa Kerttu, 5 ja Vilho, 4.

– Kun viimeksi lähdimme Pohjois-Pohjanmaalla Ylivieskassa sijaitsevasta mummolasta kotiinpäin, juna oli jopa etuajassa asemalla. Muutenkin junat ovat olleet ajallaan koko talven.

Myös VR:n kaukoliikennejohtaja Ari Vanhanen on äärimmäisen tyytyväinen.

– Helmikuussa kaukoliikenteen täsmällisyys on ollut parempaa kuin kenties koskaan.

Lumen ja pakkasen puute on saanut junat pysymään ajallaan. Talvella ei myöskään tehdä ratatöitä, jotka myöhästyttäisivät junia.

Myöhästymiskorvauksia vain vähän

Talvikelit aiheuttivat tammikuussa jonkin verran kalustovikoja. Lumi ja jää haittaavat esimerkiksi ovien sulkeutumista. Rataverkolla esiintyi myös yksittäisiä vaihdevikoja.

Myyntijohtaja Monna Huvilinnan mukaan myöhästymisistä aiheutuvien korvausten käsittelyjen tilanne on tällä hetkellä hyvä.

– Syksyn myrskyjen aikana määrät olivat normaalia suuremmat, sitä vastoin joulu- ja tammikuu ovat olleet hyvin hiljaisia. Käsittelyn ja korvausten maksun kanssa olemme hyvin lupaamassamme aikataulussa, eli asiakkaat ovat saaneet korvaukset 2 viikon sisällä hakemuksen saapumisesta.

Pahimpia talvia VR:lle olivat vuodet 2010 ja 2011. Huvilinnan mukaan sää- ja lumiolosuhteet ovat nyt olleet suosiollisia ja VR on parantanut toimintaansa vaikeissa olosuhteissa.

Maksamiensa myöhästymiskorvausten taloudellisia vaikutuksia tai niiden lukumäärää VR ei kommentoi.

Myös tavara- ja lähijunat ajallaan

Ari Vanhanen muistuttaa myös siitä, että vaikka 30 kaukojunaa päivässä myöhästyisi, niin 90 prosenttia VR:n kaukojunista olisi silti ajallaan.

Kaukoliikenteen junista kulki ajallaan tammikuussa 86,6 prosenttia. Vuosi sitten vastaava luku oli 84,8 prosenttia. Myöhästymisraja kaukojunille on viisi minuuttia.

Pääkaupunkiseudun lähiliikenteen junista ajallaan oli tammikuussa 93,0 prosenttia kolmen minuutin myöhästymisrajalla. Tavarajunista taas 90,6 prosenttia kulki aikataulussaan. Myöhästymisraja niille on kolmekymmentä minuuttia.

 

 

Päivän lehti

1.6.2020