Kanta-Häme

Lammin torin tulo lykkääntyy jälleen – syynä kaupungin rahapula ja päätöksenteon puuttuminen

Lammilaiset ovat havitelleet uutta toria täksi kesäksi. Hämeenlinnan kaupunki osti Lammin keskustasta Mommilantieltä Ravintola Hovin vierestä lokakuussa 2017 tontin, jolle toria on kaavailtu.

Valmistuuko tori täksi kesäksi, Lammin Yrittäjien puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Päivi Kankaanmäki (kok.)?

– Kuukausi sitten kaupunki lupasi palaverissa, että he kaatavat tontilta isot puut sekä siivoavat ja tasoittavat tontin. Vaihtoehtoina on mennä eteenpäin joko kevyellä tai raskaalla systeemillä, jossa mietittäisiin viemäröinnit ynnä muut. Meille kelpaisi kevyt vaihtoehto. Ei sen tarvitse olla viimeisen päälle asvaltoitu ja kaikki systeemit tehty.

– Viime viikolla sainkin viestin Marko Soramäeltä (kaupungin kunnossapitopäällikkö), että työntekijöiden puutteen ja resurssien vähyyden vuoksi kaupunki ei pystykään siihen. Olen viemässä asiaa eteenpäin. Kyse ei olisi isosta, päivien hommasta, vaan puolessa päivässäkin saisi aika paljon aikaan.

Marko Soramäki, onko todella näin, ettei kaupunki ehdi tehdä tarvittavia pieniä tontin pohjustamistöitä?

– Kyse ei ole niin pienestä työstä kuin he antoivat ymmärtää. Siellä täytyy kaivaa ihan kunnolla ja tehdä massiiviset maansiirtohommat. Varmaan täytyy rakentaa myös sadevesijärjestelmät ja sähköliittymät, jos siitä tori tehdään.

– Puhutaan useista kymmenistätuhansista euroista. Meillä ei ole resurssien puitteissa mahdollisuus tehdä tuollaisia töitä. Nämä ovat ihan ylimääräisiä töitä. Ne eivät ole missään suunnitelmissa.

– Meidän suunnittelu- ja kaavoituspuoli saa seuraavaksi katsoa, onko sinne ylipäätään tehtävissä toria vai ei. Missään ei ole päätetty, että sinne tulee tori.

Päivi Kankaanmäki, joko tori-isäntää tai -emäntää on ehditty hakea?

– Tontti pitäisi saada ensin otolliseen kuntoon, jotta pystyisimme viemään asiaa eteenpäin. Olemme miettineet yksityisyrittäjää, joka tekisi sitä sivubisneksenä, tai urheiluseuraa, joka ottaisi sen hoitaakseen.

Joko on mietitty sopivaa toripäivää?

– Yrittäjien puolelta emme ole sitä vielä päättäneet. Perjantai-iltapäivää on ehdotettu. Perjantaisin meillä on tosi lähellä kadulla torimyyjiä jo nytkin. Pitää torimyyjiltäkin kysyä, olisiko perjantai vai jokin muu päivä hyvä. HÄSA