Kanta-Häme

Lämmintä päälle ja kuvistunneille

– Hei puput, miten te koette tämän lämpötilan? kysyy opettaja Riitta Virtanen kymmenvuotiailta kuvataiteen opiskelijoiltaan ARX-talon toisen kerroksen opetustila 2:ssa.

– Mulla on tää villatakki ja vähän kylmä.

– Mulla on kaksi toppia päällekkäin, huutelevat lapset.

Tilanne on talvella Aimokoulun arkea. Hurjimmillaan luokan lämpötila on laskenut 14 asteeseen, tyypillisesti se asettuu 17–18 asteen haarukkaan. Olosuhteet ovat lähes yhtä arktiset myös viereisessä opetustila 1:ssä. Muissa kuvataidekerroksen tiloissa kylmyydestä ei kärsitä, ei myöskään kolmannen kerroksen käsityökoulussa.

Aimokoulu on Verkatehdas oy:llä vuokralaisena ja opettajat ovat monena vuonna valittaneet näiden kahden luokan kylmyydestä vuokranantajalle. Ennen joulua lämpötiloja kirjattiin kuukauden ajan systemaattisesti ylös, ja tilastot lähetettiin isännöitsijälle.

– Onhan tämä kiusallista. Välillä me olemme paenneet kylmää tuonne kolmannen kerroksen tiloihin, kertoo Virtanen.

Yhtä parannellaan, toista ei

Verkatehdas sai muutama viikko sitten valmiiksi oman kartoituksensa sisälämpötiloista koko talossa. Teknisen isännöitsijän Pertti Kilkin mukaan asiat ovat kunnossa kaikkialla muualla paitsi Aimokoulun Paasikiventien puoleisessa taideluokassa, opetustila 2:ssa.

– Muualla on erilaisia kaksilevyisiä pattereita, mutta tässä tilassa on yksilevyiset patterit. Niissä ei yksinkertaisesti riitä puhti.

Verkatehdas aikoo vaihtaa ongelmatilan patterit isompiin, mutta vasta ensi kesänä lämmityskauden loputtua. Jos remontti tehtäisiin nyt, pitäisi vesikeskuslämmitteinen patteriverkosto tyhjentää lähes kokonaan, mikä kylmentäisi koko kiinteistön.

Alle kymmenen patterin uusiminen ei ole suuri kustannuserä ja investointi on tarkoitus tehdä kunnossapitorahoista. Vielä tässä vaiheessa Kilkki ei osaa sanoa, milloin kuvataidekoululle saadaan lisälämmittimiä lopputalven ja kevään kylmiä vastaan. Avoin kysymys on sekin, millaisia lisälaitejärjestelyjä talon sulakkeet kestävät.

– Emme ole varautuneet tällaiseen poikkeustilanteeseen, sanoo Kilkki.

Isännöitsijän mukaan opetustila 1:ssä on tarpeeksi patteripintaa eikä sen lämpötiloissa ole korjattavaa.

Luokassa opettava Mervi Suomalainen on toista mieltä.

– Ihan äskeisen tunnin perusteella voin sanoa, että tilanne ei ole todellakaan ok. Kun menimme luokkaan, asteita oli 15. Oppilaat olivat siellä toppatakit päällä.

Aimokoulun rehtori Pekka Lehtimäki valitti viime syksynä Hämeen Sanomissa, kuinka Verkatehdas ei suhtaudu kiinteistön käyttäjien korjauspyyntöihin vakavasti. Sovittuja töitä on jäänyt kesken.

Taiteen perusopetusta antava Aimokoulu on Verkatehtaan vanhimpia toimijoita ja sitä käy lähes 500 oppilasta. (HäSa)

Mainos