fbpx
Kanta-Häme

Lampaat saivat vakipestin linnan valleille

Senaatti-kiinteistöt kokeili kesäkuussa laiduntamista Hämeen linnan vallien nurmien hoidossa. Vallit ovat jyrkkyytensä vuoksi vaikeita hoitaa ihmisvoimin, joten laiduntaminen on yksi hyvä vaihtoehto nurmen hoidossa.

Arvokas museoalue on myös herkkä konetyölle ja siksi pienisorkkainen, kevyt lammas soveltuu jyrkkiin rinteisiin hyvin, se ei riko maaperää ja on ekologinen ruohonleikkuri. 

Kesäkuun kokeilu osoittautui niin onnistuneeksi, että sitä päätettiin jatkaa kesän ajan. 

Lammilainen lampuri Hertta Heinonen ja Senaatti-kiinteistöjen kiinteistöhoidon kumppani Coor ovat sopineet, että lampaat laiduntavat valleilla kerran viikossa. 

Hertta Heinonen kertoo hämeenlinnalaisten ottaneen lampaat innolla vastaan.  Lampaat ovat olleet valtava menestys. Ihmisiä on ollut joka kerta todella paljon katsomassa.  

Lampaita vahtivat päivän aikana lampurin lisäksi kaksi paimenrotuista koiraa. Koirien tehtävä on pitää katras paikoillaan ja näyttää lampaille, mihin kulloinkin paimenessa ollessa leiri perustetaan, jolloin lammas rauhoittuu syömään.

Lampaat tykkäävät rapsuttelusta.  Heinosen mukaan osa lampaista on osoittautunut todellisiksi seuraneideiksi ja tulevan aidalle oikein pyytämään rapsutuksia.

Laiduntamispäivä määräytyy pitkälti sään mukaan.  Liian kuumalla tai myrskyisellä säällä ei lampaita kannata tuoda, sillä silloin ne eivät syö.  

– Kovalla sateella puolestaan lampaat löntystelevät metsään, kertoo Heinonen. 

Hän suosii alkuviikkoa ja tuo lampaat yleensä klo 9 – 10 aikoihin paikalle. 

– Keräämme lampaat aina 10 hehtaarin alueelta ja toisinaan lastauksessa menee enemmän aikaa, joten tarkkaa aikaa ei eläinten kanssa aina pysty ilmoittamaan, kertoo Heinonen.

Lampaat ovat valleilla noin klo 17 saakka.

Seuraavan kerran lampaita voi tulla tervehtimään valleille keskiviikkona. Lampaiden laiduntamispäivistä löytyy tietoa Villin Lampaan tilan facebook-sivuilta, jonne Heinonen päivittää tietoja laiduntamispäivästä heti, kun se varmistuu.  

Hämeen linna siirtyi Museovirastolta Senaatti-kiinteistöjen hallintaan vuoden 2014 alussa muiden Museoviraston kiinteistöjen tavoin.  Linnassa on käynnissä mittavat kunnostustyöt, joita tehdään kesäaikaan. 

Tällä hetkellä suurimpana  hankkeena on linnan vallien korjaustyö, jonka Museovirasto oli aloittanut ennen kiinteistöjen siirtoa Senaatti-kiinteistöille.

Hanke on pitkäaikainen, ja se on ohjelmoitu vuoteen 2019. 

– Todennäköisesti korjaustyöt jatkuvat tämänkin jälkeen, kertoo Senaatti-kiinteistöjen kiinteistöpäällikkö Jouko Ketola

Tavoitteena on myöhemmin kesällä mm. kuvata minihelikopterilla linnaa ylhäältä, jolloin saadaan tietoa linnan vesikaton ja seinien kunnosta.

Menot