fbpx
Kanta-Häme

Lampaat trimmaavat maisemaa

Jos rikkaruohot rehottavat, voi kitkijäksi hankkia luontoystävällisen vaihtoehdon. Verkkopalvelu Laidunpankista maisemanhoitajiksi saa pestattua vaikkapa lauman lampaita.

Laidunpankki auttaa myös karjatilallisia. Maanviljelijät Jaana ja Terho Rajakangas pitävät Jussilan luomutilaa Janakkalassa ja tilalta on parhaillaan lähdössä lampaita ja lehmiä usealle eri kesälaitumelle.

– Uuhilaumamme on menossa kesän ajaksi Retulansaareen. Lisäksi pässejä ja sonneja lähtee noin viiteen eri paikkaan, Jaana Rajakangas kertoo.

Karkailevat sonnit

Rajakankaat käyttävät Laidunpankkia nyt ensimmäistä kertaa. Palvelun he löysivät lehti-ilmoitusten avulla.

– Eläimillemme on pankin kautta ollut hyvin kysyntää. Lampaita olisi mennyt enemmänkin, kuin mitä meillä on tarjota, Jaana Rajakangas sanoo.

Tilan päälaidun on menossa kynnettäväksi, joten pariskunnalla ei kohta ole enää tarpeeksi laiduntilaa kaikille eläimille.

– Tällä hetkellä sonnit myös karkailevat jatkuvasti. Ne ovat menossa kesäksi paikkaan, jossa ei ole lähettyvillä nautoja, Jaana Rajakangas sanoo.

– Meidän kyytöille aidat näyttävät olevan vain vihjeitä, Terho Rajakangas naurahtaa.

Pariskunnan mukaan laiduntaminen on ekologista maisemanhoitoa. Eläinten avulla maisema pysyy avoimena ja myös hyönteiset ja linnut hyötyvät.

– Tämä meidän laitumemme on kuin golfkenttä, kun lampaat ja lehmät ovat syöneet kaiken tasaiseksi.

Hyvällä laitumella kasveja on monipuolisesti ja myös rikkaruohot ovat tarpeen. Lisäksi maastossa pitäisi olla joitakin kovia pintoja, jotta eläinten sorkat pääsevät hioutumaan.

Eläimiä voi periaatteessa pyytää mailleen kuka tahansa, joka on rekisteröinyt eläintenpitopaikkansa. Luomueläimiä pyydettäessä paikan pitää olla myös luomuhyväksytty.

Tilaisuus testata eläintenpitoa

Muutama lammas sopii laiduntamaan pientäkin aluetta. Laidunpankin avulla eläinten pitämistä voikin kokeilla kesän ajan sitoutumatta pidemmäksi aikaa.

Rajakankaiden mukaan monet, jotka harkitsevat vaikka lampaiden ottamista, ottavat ensin pari eläintä hoitoon kesäksi.

– Meidän eläimemme ovat kesyjä ja on mukavaa antaa esimerkiksi lapsiperheelle tällainen mahdollisuus.

– Kiltin pässin kanssa on helpointa aloittaa, sillä ne ovat rohkeampia kuin uuhet, Jaana Rajakangas kertoo.

Pariskuntaa ei pelota lähettää eläimiään vieraille laitumille. Joskus kesäpaikka saattaa olla jopa turvallisempi vaihtoehto kuin kotilaidun.

– Kotonakin voi sattua kaikenlaista. Meillä ilves ja ketut kulkevat lähellä tilaa. Muualla voi olla vähemmän petoja, Jaana Rajakangas sanoo. (HäSa)

Menot