Kanta-Häme Hämeenlinna

Lämpökeskuksen piippu törröttää Keinusaaressa vielä vuosia, vaikka Elenia löysi laitokselle uuden paikan

Varavoimalaitoksen korkea piippu ja öljysäiliöt poistuvat Keinusaaren maisemasta, kun korvaava laitos valmistuu. Kuva: Riku Hasari
Varalämpökeskuksen korkea piippu ja öljysäiliöt poistuvat Keinusaaren maisemasta, kun korvaava laitos aikanaan valmistuu. Kuva: Riku Hasari

Kasvavan Keinusaaren asuntoalueen keskelle jääneelle lämpökeskukselle on löytymässä korvaaja.

Kaupunki on varannut Elenia Lämpö Oy:lle tämän hakemuksesta maa-alueen mahdollista uutta lämpökeskusta varten nykyisen lähistöltä, mutta rautatien toiselta puolelta.

Operatiivinen johtaja Janne Lamberg korostaa, että aluevaraus uudelle huippu- ja varalämpökeskukselle liittyy yhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmiin.

– Kun kaupunki kasvaa ja kehittyy, me varaudumme rakentamaan uusia tuotantolaitoksia. Tämä kytkeytyy myös siihen, että Keinusaaren lämpökeskuksen maa-alueen vuokrasopimus umpeutuu aikanaan.

Kyse ei siis vielä ole investointipäätöksestä.

Yhteensä noin 9 400 neliömetrin kokoisen alueen varaus on voimassa vuoden 2022 loppuun.

Varausaikana Elenia Lämpö neuvottelee kaupungin kanssa sopimuksen joko alueen vuokraamisesta tai ostamisesta. Eli vanha lämpökeskus pysyy Keinusaaressa ainakin vielä vuosia.

Nyt varatun alueen asemakaavan muuttaminen aloitetaan ensi vuonna. Siinä otetaan huomioon lämpökeskuksen lisäksi myös jo vuosia sitten suunnitellun Paasikiventien jatkeen tilatarpeet.

Tuleva lämpökeskus ei polta öljyä

Elenia Lämmöllä on Keinusaaren lisäksi lämpökeskukset Ahvenistolla ja Kaurialassa.

Näitä käytetään vain, kun Vanajan voimalaitoksen kapasiteetti ei riitä kireillä pakkasilla tai jos syystä tai toisesta Vanajalta ei pystytä lämpöä asiakkaille toimittamaan.

– Se on hyvin poikkeuksellista, mutta siihenkin täytyy varautua, Lamberg sanoo.

Nykyinen Keinusaaren lämpökeskus käyttää öljyä, Ahveniston ja Kaurialan keskukset maakaasua. Uuden laitoksen polttoainevaihtoehtoina ovat olleet maakaasu ja pelletti, mutta muitakin vaihtoehtoja selvitetään.

Hakemuksessaan maa-alueen varaamiseksi Elenia mainitsee myös, että ”myöhemmässä vaiheessa” on mahdollista kaukokylmälinjan rakentaminen.

Elenialla ei vielä toimita kiinteistöihin kaukokylmää Hämeenlinnassa. Asemanrantaan se tosin on tehnyt kiinteistökohtaisia jäähdytysratkaisuja.

Pitkällä aikavälillä yhtiö suunnittelee kaukokylmän toimittamisen aloittamista niin uusiin kuin jo olemassa oleviin kiinteistöihin.

– Päätöksiä ei ole, mutta asiaa selvitetään ja siihen varaudutaan, Lamberg sanoo.

Lämpöyhtiö myytiin ulkomaisille sijoittajille

Elenia-konsernin emoyhtiö Elenia Oy kertoi kesällä tehneensä sopimuksen Elenia Lämpö Oy:n myymisestä kolmelle ulkomaiselle sijoittajayhtiölle.

Tuolloin kerrottiin, ettei kauppa juurikaan vaikuta lämpöliiketoimintaan, investointeihin ja kehityshankkeisiin.

Vanajan voimalaitokseen asennettava uuden kattilan on tarkoitus olla käytössä noin vuoden päästä. Sen avulla yhtiö kasvattaa uusiutuvien polttoaineiden osuuden lämmöntuotannossa yli 90 prosenttiin.

Elenia Lämmöllä on kaukolämpöverkkoa lähes 500 kilometriä ja noin 85 000 loppukäyttäjää.

Lue myös: Elenia Lämmön kaukolämpötoiminta siirtyy kolmelle ulkomaalaiselle sijoittajayhtiölle (1.7.2019)

Lue myös: Vanajan voimala syö nyt 25–30 rekallista puuhaketta päivässä – Uusi kattila kasvattaa puun polttamista (15.1.2019)