fbpx
Kanta-Häme

Lämpöpumppu hurisee nyt tehtaissa

Yhä suuremmat taloyhtiöt, teollisuus ja kauppa kasvattavat Suomen lämpöpumppukauppaa nopeasti. Tähän asti lämpöpumppuja ovat suosineet ennen kaikkea omakotitalot, mutta nyt niitä ovat siirtyneet käyttämään myös elintarviketeollisuus ja suuret kauppakeskukset.

Suomen Nestlén Turengin jäätelötehtaalla otettiin lähes kaksi vuotta sitten käyttöön Suomen ensimmäinen ammoniakilla toimiva lämpöpumppu. Pumppu on pienentänyt tehtaan kaukolämmön kulutusta vuodessa liki 33 prosenttia.

– Luku on miellyttävä luku myös rahana, Nestlén teknisen osaston päällikkö Jari Iso-Kuortti sanoo.

Nestlén lisäksi lämpöpumppuaikaan on siirrytty myös esimerkiksi Valion Riihimäen tehtailla sekä Saarioisilla. Suurista kauppakeskuksista lämpöpumppua hyödyntää vaikkapa Ikea.

Kauppa käy kiivaana

Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen Sulpun toiminnanjohtaja Jussi Hirvosen mukaan maassa on myyty kohta 600 000 lämpöpumppua ja miljoonan rajaa hätyytellään viimeistään vuonna 2020.

Mistään nappikaupasta ei ole kysymys, vaan pelkästään viime vuonna lämpöpumppuja myytiin jo yli 400 miljoonalla eurolla. Lämpöpumppuyhdistys arvioi myynnin kaksinkertaistuvan kymmenessä vuodessa.

– Kymmenen vuoden kuluttua kukaan ei enää lämmitä taloaan öljyllä. Silloin lämpöpumpusta on tullut niin luonnollinen osa LVI-alaa, ettei kukaan enää soita ja kysele, voidaanko lämpöpumpuilla todellakin säästää niin paljon energiaa kuin sanotaan, Hirvonen povaa.

Kokemus opettaa

Lämpöpumppuja on käytetty Suomessa jo yli 30 vuotta vaihtelevalla menestyksellä. Ruotsista Suomeen 80-luvun alussa rantautuneen pumpun markkinat räjähtivät käsiin ja kompastuivat lopulta teknisiin ongelmiin vuosikausiksi.

Kymmenen vuoden krapulan jälkeen lämpöpumppu rantautui uudestaan Suomeen, mutta tällä kertaa vanhoista virheistä on yritetty oppia.

– Tulin alalle 90-luvun alussa. Silloin lämpöpumppuja myytiin 50 vuodessa, kun niitä nyt myydään vuosittain 60 000. Nyt ne ovat teknisesti huomattavasti parempia ja ennen kaikkea helppokäyttöisempiä. Helppouteen tullaan jatkossa kiinnittämään yhä enemmän huomiota, Jussi Hirvonen lupaa.

Kuluneet kaksi vuotta ovat olleet niin ilma- kuin maalämpöpumppumarkkinoillakin tavanomaista hiljaisempia taantuman takia. Vaikka pumppuja myytiinkin omakotitaloihin vähemmän, kävi isoissa kohteissa kauppa jopa 30 prosenttia paremmin kuin aiemmin. Euromääräisesti ala siis vain jatkoi kasvuaan.

– Uskon, että alan kasvu hiipuu viimeistään vuonna 2025, mutta silloin alkaakin uusintakierros, kun nykyiset pumput ovat kulkeneet tiensä päähän, Hirvonen naurahtaa. (HäSa)

Menot