Kanta-Häme

Lankapuhelinverkkoa vaihdetaan langattomaan Hattulan Vuohiniemessä

Hattulassa lankapuhelinliittymiä vaihdetaan nyt langattomiksi, sillä vanhat puhelinlinjat lopettavat laulamisensa marraskuussa.

Tekniikan siirtämistä varten alueen asiakkaiden vanhat lankapuhelimet on pääsääntöisesti korvattu jo matkapuhelinliittymillä.

Kanta-Hämeen maakunnassa Telian verkossa on jäljellä enää noin 800 lankapuhelinta. Kuntakohtaisia määriä Telia ei kerro. Koko maan laajuisesti Telian verkossa on enää alle 8 000 lankapuhelinta.

Suomalaisen ICT-alan yhteistyöjärjestö FiComin tilaston mukaan maan kaikilla operaattoreilla oli vuonna 2017 yhteensä alle 400 000 kiinteän verkon liittymää. Kiinteän verkon puhelinliittymien määrä on pudonnut kymmenessä vuodessa reilusti yli miljoonalla.

Suurin osa kiinteän verkon liittymistä on julkisen tai yksityisen sektorin toimitiloissa. Perinteinen lankapuhelin löytyy enää noin kahdeksasta suomalaistaloudesta sataa kohden.

Samaan aikaan matkapuhelinten määrä on moninkertaistunut. Suomessa on nykyään yli yhdeksän miljoonaa matkapuhelinliittymää.

– Lankapuhelimen käyttö on hiipunut koko 2000-luvun ajan. Suomi on siirtynyt paljon nopeammin matkapuhelimien käyttöön kuin esimerkiksi Ruotsi, jossa lankapuhelimia on yhä prosentuaalisesti enemmän, Satumaija Veckman Telian viestinnästä kertoo.

Matkapuhelimen käyttöä vierastaville tarjolla on perinteisen lankapuhelimen mallisia langattoman verkon pöytäpuhelimia. Silloinkin puhelimen johto on kiinni seinässä, mutta vain sähkövirtaa varten.

Myös vanha lankapuhelinnumero on mahdollista säilyttää vaihdon jälkeen, joten tuttaville ei tarvitse yksi kerrallaan soittaa ja kertoa numeronvaihdosta.

Veckmanin mukaan asiakkaat suhtautuvat yleensä melko suotuisasti verkon purkamiseen, osittain sen takia, että lankapuhelimeen puhumisesta on tullut entistä kalliimpaa.

– Mitä vähemmän lankapuhelinverkkoja käytetään, sitä pienempi määrä ihmisiä maksaa sen kustannuksia. Se on näkynyt lankapuhelinliittymien hinnoissa, Veckman sanoo.

Tekniikan vaihdon yhteydessä myös tarkistetaan alueen yhteyksiä, joita tarvittaessa vahvistetaan lisäantenneilla.

Pois kerätyt puhelinpylväät ja -langat pystytään kierrättämään yli 99 prosenttisesti. Kuparilangat pystytään sulattamaan uudelleenkäyttöön.

Puhelinpylväiden puuosat ovat paremman kestävyyden takia vahvasti kemiallisesti käsiteltyjä, joten niitä ei voida käyttää kaikkeen mihin tavallista puujätettä voi. Eräät suomalaiset yritykset pystyvät kuitenkin käyttämään puujätettä hyödyksi. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic