Kanta-Häme

Luke: Kanta-Hämeen puolelle osuu vain yksi susien reviireistä, jossa on laumahavaintoja – Rengon susilaumaa ei enää ole

Luken tuoreen aineiston mukaan kaikkiaan kolme susireviiriä osuu ainakin osittain Kanta-Hämeen puolelle.
Rengon metsästäjät kaatoivat taajamissa pihakäyntejä tehneen susilauman alfauroksen 22. tammikuuta 2017. Kuva: Toni Rasinkangas
Rengon metsästäjät kaatoivat taajamissa pihakäyntejä tehneen susilauman alfauroksen 22. tammikuuta 2017. Kuva: Toni Rasinkangas

Kanta-Hämeessä on vain yksi susireviiri, josta on tehty susilaumahavaintoja. Se sijoittuu Humppilan alueelle. Myös kaksi muuta reviiriä osuu ainakin osittain Kanta-Hämeen alueelle.

Asia selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreesta aineistosta.

Rengon susilaumaa ei enää ole. Tieto perustuu Dna-näytteisiin. Rengon lauma koostui alfaparista ja näiden kuudesta jälkeläisestä.

Alfauros metsästettiin vuonna 2017 ja naaras lopetettiin vuotta myöhemmin poliisin päätöksellä. Yksi jälkeläisistä metsästettiin vuoden 2017 tammikuussa ja yksi lopetettiin Liedossa niin ikään  poliisin päätöksellä.

Kolme muuta jälkeläistä vaelsivat kauas Kanta-Hämeestä ja yhden jälkeläisen liikkeistä tutkijoilla ei ole tietoa.

– Vuoden 2017 talven jälkeen Rengossa ei ole havaittu selkeästi uutta pentutuotantoa tai selkeästi uutta laumaa. Havaintoja on tullut vain yksittäisistä susista, kertoo Luken tutkimusinsinööri Antti Härkälä.

Humppilan seudulla neljä havaintoa susilaumasta

Kanta-Hämeessä Humppilan alueelta on kirjattu neljä susilaumahavaintoa. Niistä kaksi koskee susiparia ja kaksi susilaumaa, jossa on vähintään kolme sutta.

Humppila kuuluu niin sanottuun Punkalaitumen reviiriin, joka on kooltaan 870 neliökilometriä ja sijoittuu pääosin Satakunnan alueelle. Kaikkiaan kyseisellä reviirillä on tehty 45 havaintoa susiparista tai laumasta.

Somerniemen reviirillä (590 neliökilometriä) on tehty seitsemän havaintoa susiparista.

– Näistä ei ole kirjattu yhtään havaintoa Kanta-Hämeen puolelle. Havainnot ovat niin lähellä maakuntarajaa, että todennäköisesti sudet ovat käyneet myös Tammelan puolella.

Toijalan reviiri (940 neliökilometriä) on uusi susireviiri. Se sijoittuu Toijalan eteläpuolelle muun muassa Urjalan tienoille ja myös Kanta-Hämeen puolelle. Alueelta on viime talven aikana kirjattu viisi kahden suden havaintoa ja yksi kolmen yksilön havainto, mutta ne ovat Kanta-Hämeen ulkopuolelta.

– Havaintoja alueelta ei ole kovin montaa, mutta ne hajaantuvat pidemmälle aikajaksolle, joten on arvioitu, että se olisi susiparien asuttama reviiri.

Reviireillä karkea rajaus

Reviirialueet ovat hyvin laajoja ja niiden rajaus on karkea. Rajaus on tehty aikaisempaan tutkimusaineistoon perustuen ja päättelemällä.

– Havaintoja on kohtalaisen vähän, joten ei ole tiedossa, missä sudet tarkalleen ottaen liikkuvat. Ne liikkuvat todennäköisesti myös tarkasteltavan reviirialueen ulkopuolella.

Luken susien reviirejä koskeva aineisto on koostettu riistanhoitoyhdistysten petoyhdyshenkilöiden susihavainnoista. Asuttuja reviirejä arvioitaessa huomioidaan pari- ja laumahavainnot.

Havainnot on kirjattu sähköiseen Tassu-järjestelmään. Havaintojakso on viime vuoden elokuun alusta tämän vuoden helmikuun loppuun.

Kokonaisarvio Suomen susireviirien määrästä liikkuu 43–49 välillä. Reviirien määrä on samaa luokkaa kuin viime vuonna, mutta reviireillä asuu nyt enemmän laumoja kuin pareja.

Kanta-Hämeen länsipuolella on useita reviirejä, jossa on ollut jälkeläistuottoa.

– Olisi aika odotettavaa, että joku seikkailisi Kanta-Hämeessäkin, mutta mihin ne muodostavat reviirit, sitä ei pysty ennustamaan.

Lue myös: Rengossa pelätään susia, Salossa pariskunta elää niiden kanssa sovussa – Video: Lauma temmeltää lähipellolla (20.10.2019)

Susipelkoa vähennetään uudella hankkeella – Kannan arviointia kehitetään (26.9.2019)

Juttua päivitetty 16.6. 2020 kello 15.35. Lisätty täsmennys Toijalan reviiristä. Se ulottuu Kanta-Hämeen puolelle, mutta susihavainnot eivät ole Kanta-Hämeen alueelta. Samalla otsikkoa ja ingressiä täsmennetty.

Linkitetty juttuun 16.6.2020 kello 16.38 kaksi vanhempaa juttua.

Päivän lehti

11.7.2020