Kanta-Häme

Video: Läntinen kumppanuustalo avataan huomenna

Vaikka Läntinen kumppanuustalo avataankin virallisesti huomenna, ovat sen ovet olleet auki jo joulukuun alusta lähtien.

 

Jukolan entisessä kirjastossa aukeava Läntinen kumppanuustalo on käyttäjiensä näköinen. Ei ihme, että sitä sanotaan kotoisasti kylätaloksi, jonne kaikki ovat tervetulleita.

Käytännössä nyt aukeava kumppanuustalo on jo kolmas Hämeenlinnassa. Vaikka Katumalla oleva Itäinen lähiökeskus onkin kooltaan pieni, laskee Hämeen Setlementin uusi toiminnanjohtaja Kati Liikonen sen yhdeksi Kumppanuustaloksi.

– Uusi kumppanuustalo tulee todelliseen tarpeeseen, sillä Setlementin toiminta on kasvanut viime vuosina niin paljon, etteivät vanhat tilat enää riittäneet. Järjestö on kasvanut alle kymmenen henkilön organisaatiosta lähes 40 hengen organisaatioksi, vasta alle kuukauden järjestön toiminnanjohtajana ollut Kati Liikonen kertoo.

 

Uusi kumppanuustalo on syntynyt käyttäjiensä ideoista ja kierrätyksestä. Tiloihin ei ole ostettu mitään uutta, vaan kalustamisessa on hyödynnetty paitsi pääkirjaston remonttia myös nettikirpputoreja ja asukkailta ylijääneitä huonekaluja. Vaikka tilat näyttävätkin jo valmiilta, ne muuttuvat koko ajan.

Kati Liikonen ja aluetyönpäällikkö Marianna Roine sanovat, että Setlementti on elämäntapa. Mitään ei haluta valmiina, vaan kaikki tehdään mieluummin itse. Esimerkiksi vielä keskeneräinen nuorten tila odottaa ideoita nuorilta itseltään ennen kuin se sisustetaan.

– Nuorten työpajan Duunaamo on maalannut puita luontokahvilan seinälle ja Luontoseniorit jatkavat hommia. Tähän on mukava kokoontua vaikka lasten kanssa lukemaan satuja, Roine toteaa.

Uuden kylätalon ympäristö on ankeaa kivierämaata, mutta Marianna Roine sanoo sen vielä muuttuvan. Pihalle tehdään istutuksia asiakkaiden kanssa heti, kun kevät koittaa.

 

Kumppanuustalossa ei haluta määritellä asioita valmiiksi, vaan vastata mahdollisimman notkeasti käyttäjien toiveisiin. Tiloissa on esimerkiksi sosiaalityöntekijän vastaanotto, lehtienlukusali ja siellä pidetään lasten satu- ja elokuvahetket.

Keskellä aulaa on tila, jossa halukkaat voivat esiintyä ja soittimia on joka lähtöön. Huoneen toisella puolella on paljon liikuntavälineitä lumikengistä kahvakuuliin, joita voi lainata kahdeksi viikoksi ilmaiseksi.

– Ihmisille on tärkeää tavata ystäviä ja kumppanuustalolla siihen on mahdollisuus. Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen kiinnostavat tämän päivän ihmisiä, Kati Liikonen sanoo.

Tiistaina 29. tammikuuta järjestettävät avajaiset ovat täynnä ohjelmaa. Paikalla ovat kaikki Setlementin työntekijät, jotka haastattelevat asiakkaita näiden toiveista.

– En ole tullut Setlementtiin töihin ollenkaan sotepuolelta, vaan yritysmaailmasta. En ole edes kotoisin Kanta-Hämeestä, vaan Lapista. Kuljen päivittäin Hämeenlinnaan töihin Padasjoelta, Liikonen sanoo.

Hän uskoo osaavansa katsoa Setlementin toimintaa uusin silmin. Erityisesti häntä kiinnostaa järjestön toiminnan ja osaamisen tuotteistaminen. Parhaillaan Liikonen tekee Setlementille henkilöstön osaamiskartoitusta.

– Ei minulla ole alaisia, vaan työkavereita, joiden kanssa kehitämme toimintaa, Liikonen huomauttaa. HäSa

 

 

Uudet tilat avataan rytinällä

Läntinen lähiökeskus (Sammontie 4) muutti Jukolaan, kun kirjaston tilat jäivät tyhjiksi.

Kumppanuustalo toimii entisessä kirjastossa (Eeronkuja 5).

Aivan uusien tilojen yhteydessä toimii myös seurakuntatalo.

Hämeen Setlementillä on neljä toimitilaa Läntisen Kumppanuustalon lisäksi: Hätilän toimipiste (Viipurintie 35–37), Itäinen lähiökeskus (Kanervatie 1), Miestentila Ukkonen (Hallituskatu 14) ja Kumppanuustalo (Kirjastokatu 1).

 

Tilat avataan tiistaina 29. tammikuuta kello 10–20.

Päivän ohjelmassa on askartelupajoja, senioriteatteri, karaoke ja terveystietopaja.

 

 

Päivän lehti

11.7.2020