Kanta-Häme

Länttä valloitetaan jälleen

Valtaosa Hämeenlinnan kantakaupungin asukkaista asuu lähivuosina kaupungin läntisellä puolella.

Kaupungin väestöennusteraportin mukaan Länsi-Hämeenlinna kasvaa kaupunginosista nopeimmin, ja kymmenen vuoden päästä, vuonna 2025, Länsi-Hämeenlinna tulee asukasluvussa ohittamaan itäisen kantakaupungin suurimpana väestökeskittymänä.

– Olemme yrittäneet kehittää tasaisesti sekä kaupungin länsi- ja itälaitaa, mutta painopiste on muuttunut aina hieman kaupungin maanomistuksen mukaan. Pitkään se on ollut itäpuoli, mutta nyt painopiste on entistä enemmän lännessä, kertoo kaupungin yhdyskuntarakenteesta vastaava tilaajajohtaja Päivi Saloranta.

Läntinen kaupunki kuitenkin häviää itäiselle puolelle, mitä tulee palveluihin.

Tiiriö hidastanut

Läntisen kantakaupungin sydän on Jukola, mutta vuoden alusta liikekeskuksessa on ollut enää yksi ruokakauppa, kun Kesko luopui vuokrasopimuksesta.

Ahveniston asukasyhdistys jätti adressin K-supermarketin säilyttämisen puolesta, kuitenkaan vailla haluttua lopputulosta.

Jukolasta saa kuitenkin pitsaa, kukkia, kapakasta keskiolutta ja R-kioskista lottorivejä. Ahvenistonharjulla on myös yksi seudun suurimpia työllistäjiä, Kanta-Hämeen keskussairaala.

Muuten Rapamäen takainen seutu on jäänyt kaupallisessa kehityksessä jälkeen. Esimerkiksi itäisellä laidalla on pienpalveluita jo pitkin Viipurintietä, suurista kaupoista puhumattakaan.

Salorannan mukaan läntisen seudun palvelukehitys on hidastunut Tiiriön takia.

– Tiiriöön pääsee Vuorentaan kautta helposti autolla. Kaupalliset palvelut eivät ole kehittyneet lännessä sillä tavalla kuin ne olisivat voineet, hän toteaa.

Nuoria entistä enemmän

Kasvaneet omakotitaloalueet, kuten Sampo, Luolaja, Hirsimäki ja entistä suurempi Vuorentaka ovat tehneet Länsi-Hämeenlinnasta lasten ja nuorten kaupunginosan.

Vuonna 2013 kaupungin länsilaidalla asui enemmän koululaisia, vauvoja ja 16–19-vuotiaita kuin muualla kaupungissa. Ennusteissa kaulan odotetaan vain kasvavan.

Kaupungissa sama on myös huomattu. Tämän takia kaupungin palveluverkkouudistuksen osana rakennetaan uutta ala- ja yläkoulua Nummen koululle.

Nummen uuden palvelukeskuksen suunnittelua on jo kiirehditty. Painetta uusille tiloille antavat sisäilmaongelmista kärsivät koulurakennukset ympäri kaupunkia.

Samaan rakennukseen halutaan myös siirtää kirjasto sekä nuorisotalo.

Läntisen kaupungin muitakin palveluita punnitaan osana kaupungin palveluverkkouudistusta, minkä selvittely on parhaillaan kesken.

Saloranta kuitenkin uskoo, että uusi palvelukeskus tulee kasvattamaan Nummi–Jukolan merkitystä.

– Yritämme maarakentamisella tukea sitä kehitystä, kuten alueen liikennejärjestelyjä. Se vain on vaikeaa, koska nämä ovat kalliita hankkeita, hän lisää.

Harjun yli ja yhteen

Rapamäen takainen alue tulee lähivuosina kehittymään väkiluvun mukana.

Läntinen kantakaupunki on maantieteellisesti laaja, mutta Salorannan mukaan vielä vaikeampia alueita palveluiden kehittymisen kannalta on eteläisen kantakaupungin erilliset taajamat, kuten Miemala, Katuma ja Hattelmala.

Saloranta kuitenkin uskoo, että läntinen kantakaupunki tulee vielä kiinnittymään nykyistä paremmin keskustaan. Tämä on osin Ahvenistontien kehittämissuunnitelman tavoitteena.

– Tänä päivänä ihmisiä erottaa harju, mikä toisaalta myös yhdistää, Saloranta toteaa. (HäSa)