fbpx
Kanta-Häme

Läpi mudan ja metsien - katso video Suomen ainoan offroad-naiskuskin otteista maastossa

Turkulainen Sanna Wasström, 40, kuluttaa kaiken vapaa-aikansa hevosvoimien kanssa. Wasström kuuluu Suomen offroad-kuljettajien kärkikastiin ja on lajinsa ainoa nainen. Puoliso Hannu Kujala toimii apukuljettajana. He kilpailevat offroad-suunnistuksen vaativimmassa kilpailuluokassa.

Pariskunta aloitti offroad-autoilun sattumalta ja harrastuksena. He löysivät ilmoituksen autoilun harrastustapahtumasta netistä. Aluksi alla oli tavallinen, rekisterissä oleva Suzukin maastoauto, jolla Wasström ja Kujala alkoivat kiertää tapahtumia kymmenisen vuotta sitten.

– Meillä oli eväät ja koira mukana. Se oli sitä, että lähdettiin vähän retkelle, Wasström kertoo.

Wasström ja Kujala ajoivat offroadin alimmassa luokassa Suomessa viitisen vuotta, kunnes kaikki oli jo saavutettu. Sen jälkeen kuvaan tuli mukaan protoluokan erikoisvalmisteinen auto, joka on tehty käsityönä Britanniassa.

 

 

Kilpakuskilla oltava nopea reaktiokyky

Protoluokan auton Wasström sai kotipihaansa kuutisen vuotta sitten, minkä jälkeen siihen tehtiin vielä muutostöitä, jotta auton ohjaamo olisi prikulleen kuljettajan mittojen mukainen. Wasström on kaksikon kuljettaja, koska hänellä on juuri ne ominaisuudet, joilla kilpa-autoilussa pärjää.

– Sannalla on meistä kahdesta selvästi nopeampi reaktiokyky, Kujala mainitsee.

Maastoautoilu on Wasströmin mukaan matalan kynnyksen harrastus, sillä aluksi kilpa-autoksi riittää se halvin käytetty neliveto. Autoilu on sallittua metsässä vain maanomistajan luvalla ja merkityillä reiteillä. Mihin tahansa metsään ei saa mennä ajelemaan.

Nykyään Wasström ja Kujala ajavat offroad-suunnistuksen vaativimmassa kilpailuluokassa.

 

Yrittäjän työ vaatii extreme-huvit

Auton ratissa Wasström on usein mudassa, joskus myös kainaloita myöten märkä, jos reitillä pitää ylittää vesistö.

Päivätyössään hän tekee jotain aivan muuta. Töissä Wasström on aina päästä varpaisiin tip top. Haastatteluhetkelläkin Wasströmillä on huoliteltu meikki, vaikka yllä ovat autourheilijan joustavat vaatteet, mudan vuoksi jo valmiiksi mustat.

Työkseen Wasström tuo maahan ammattikosmetiikkaa, jota myydään alan yrityksille. Hän valmistui kosmetologiksi vuonna 2002. Toimittuaan hetken kosmetologina hän perusti oman yrityksen, jota pyörittää miehensä kanssa.

Wasström kutsuukin elämäänsä kaksijakoiseksi. Kumpaakaan puolta Wasström ei silti vaihtaisi pois.

– Ilman työtä ei olisi harrastusta, ja toisin päin. Autoharrastus tasapainottaa sopivasti kauneus- ja kosmetiikka-alaa.

Yrittäjän työ vaatii raskaat huvit, Wasströmin tapauksessa jopa extreme-huvit. Auton ratissa hän unohtaa muutamaksi tunniksi kaiken muun. Sama pätee muihin harrastuksiin, joita ovat enduro-moottoripyöräily, sukeltaminen ja kiipeily.

Wasström ajaa kilpaa myös enduroa. Kilpaa siksi, että se lisää harjoittelumotivaatioita: miksi vain ajella, kun voi myös tavoitella jotakin.

 

Katso video Sanna Wasströmistä ajamassa salolaisessa metsässä.

Menot