Kanta-Häme

Läpi peruskoulun kiusattu janakkalalainen Eetu Heikka kertoo tarinansa TV:ssä, koska haluaa auttaa muita

Haukkumista ja syrjimistä. Sitä Eetu Heikka sai kestää heti aloitettuaan koulun Janakkalan Turengissa. Välitunnit hän vietti yksin, eikä päässyt koskaan osaksi porukkaa.

Häntä kiusattiin luki- ja hahmotushäiriön sekä ulkonäön takia. Kahdeksannella luokalla kiusaaminen siirtyi sosiaaliseen mediaan: Facebookiin ja Ask.fm-sivustolle.

Heikka sai haukkumisviestejä päivittäin. Lopulta hänestä levitettiin sosiaalisessa mediassa perättömiä huhuja, jotka satuttivat eniten.

Silloin hän lopulta kertoi koko peruskoulun ajan jatkuneesta kiusaamisesta vanhemmilleen. Heikka olisi halunnut vaihtaa koulua, mutta vanhemmat ja luokanvalvoja suostuttelivat hänet jäämään.

Kiusaamiseen puututtiin, mikä auttoi hetkeksi. Sosiaalisessa mediassa kiusaaminen kuitenkin jatkui pian uudestaan.

Pian 20-vuotias Heikka kertoo kiusaamiskokemuksistaan avoimesti Ylen Some Deep Story -dokumenttisarjan kolmannella tuotantokaudella. Hän on yksi kolmesta nuoresta, jotka avaavat kokemuksiaan nettikiusaamisesta.

– Ihmiset eivät tajua, kuinka vakavaa nettikiusaaminen on. Siihen pitäisi puuttua enemmän, Heikka sanoo.

Heikka löysi ilmoituksen Yle TV2:n dokumenttisarjasta Facebookista, ja otti yhteyttä ohjaaja Sami Kieksiin. Hän kertoo tarinansa sarjan kolmannen kauden toisessa jaksossa Ulkopuolella.

Aluksi kiusaamisesta puhuminen kameran edessä jännitti, mutta lopulta kuvaukset menivät nopeasti. Ohjelma auttoi Heikkaa käsittelemään koulukiusaamiskokemuksensa loppuun.

– Olen käsitellyt asiaa 4–5 vuotta. Se oli vähän niin kuin piste prosessille. En ole enää katkera. Ehkä kiusaajatkin nyt tajuavat, mitä tuli tehtyä.

Nyt Eetu Heikalla menee hyvin. Hän asuu Tervakoskella ja opiskelee nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi Kokkolan ammattiopistossa.

Kiusaamistausta vaikutti myös siihen, että Heikka halusi nuoriso-ohjaajaksi.

– Nuoriso-ohjaajana voin auttaa kohtalotovereita ja ylipäätään nuorisoa, Heikka kertoo.

Heikka halusi kertoa oman tarinansa televisiossa, jos jollain muulla on tai on ollut samanlaisia kokemuksia.

– Auttaa tietää, ettei ole ainoa kiusattu eikä ole yksin. Myös netissä haukkuminen on kiusaamista. Ehkä joku saa tarinastani tukea itselleen, Heikka sanoo.

Verkossa ja TV:ssäSome Deep Storyn kolmas kausi katsottavissa kokonaisuudessaan Yle Areenassa. Eetun Heikan jakso Yle TV2:ssa tiistaina 28.8.. kello 11.48.