Kanta-Häme

Lappohjan putkia aiotaan siirtää Hämeenlinnaan

SSAB harkitsee koko Hangon Lappohjan putkitehtaan lakkauttamista. Yhtiö aikoo järjestellä uudelleen ja kasvattaa putkituotantoaan.

Lappohjan lakkauttaminen toisi lisää tuotantoa ja työtä yhtiön Hämeenlinnan putkitehtaalle. Lappohjan tehtaalla on noin 115 työntekijää, joiden kanssa on aloitettu yt-neuvottelut.

– Jos suunnitelma etenee, putkituotanto kasvaa Hämeenlinnassa ja myös Pulkkilassa, sanoo SSAB Europen putkiryhmän vastaava Kari Väliaho.

Hämeenlinnan putkitehdas on hieman pienempi kuin Lappohjan tehdas. Hämeenlinnassa 80–90 työntekijää valmistaa putkia. SSAB:n eri osat työllistävät kaikkiaan vajaa tuhat työntekijää Hämeenlinnassa.

SSAB aikoo yhtä aikaa uudistaa Hämeenlinnan putkitehdasta, mutta nykyaikaistaa ja kasvattaa tuotantoa myös Oulaisten, Pulkkilan ja Toijalan tehtailla.

Hämeenlinnan tehtaalla on laadittu kehittämissuunnitelma. Sen tarkoituksena on saada entistä laadukkaampaa ja kilpailukykyisempää putkituotantoa muun muassa auto- ja konepajateollisuudelle.

Oulaisten ja Toijalan tehtaat valmistavat hyvin paljon Lappohjan putkista poikkeavia tuotteita. Oulaisten tehdas valmistaa kierresaumahitsattuja putkia ja Toijalan tehdas profiloitua terästä.

Hämeenlinnassa valmistetaan tällä hetkellä yhtiön kaikkein pienimpiä putkia. Suurimpien Hämeenlinnan putkien läpimitta on 88,9 millimetriä. Lappohjassa tehdään 14–168 millimetrin putkia. Kaikkien suurimmat putket valmistetaan Pulkkilassa.

– Tiettyyn mittaan asti tehtaat valmistavat päällekkäisiä putkia ja tietyissä mitoissa ei ole päällekkäisyyksiä.

– Kaikki tehtaat tekevät myös putkipalkkeja. Hämeenlinnassa ja Lappohjassa valmistetaan ohutseinäputkia, Väliaho kertoo.

Kaikissa tehtaissa käytetään putkien valmistamiseen Hämeenlinnan kylmävalssattua ja Raahen kuumavalssattua terästä. Kylmävalssattuja putkia käytetään muun muassa pienkoneissa, autoteollisuudessa ja huonekaluissa. Kuumavalssattua putkea myydään rakennusteollisuudelle ja raskaisiin konerakenteisiin.

– Suurimpiin putkiin käytetään kuumavalssattua terästä, Väliaho sanoo.

SSAB on kehittänyt erikoisterästen valmistusta Hämeenlinnan tehtaalla, jonne on keskitetty konsernin kylmävalssatun teräksen sinkitys. Kylmävalssauksen alkupää uudistetaan parhaillaan lähes 40 miljoonan euron investoinnilla. Uusinta Sinkki 3 -linjaa parannetaan myös miljoonien eurojen investoinnilla.

Investointien tarkoituksena on parantaa teräksen laatua ja kasvattaa edelleen erikoislujien terästen osuutta. Teollisuus käyttää useita näitä erikoislujia teräksiä myös putkina.

SSAB ilmoittaa, että osalle Lappohjan tehtaan työntekijöistä voidaan tarjota töitä yhtiön muilta tehtailta, jos tehdas päätetään lakkauttaa. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic