Kanta-Häme

"Lapsen etu ennen kaikkea"

Hämeenlinnan nuorisopalvelujen palvelupäällikkö Martti Hurskainen toistaa haastattelun aikana monta kertaa itsestäänselvyyden, joka sisältää samalla mahdottoman tavoitteen.

– Yksikin syrjäytynyt nuori on liikaa.

Niinpä. Silti heitä on ja lisää tulee. Huhtikuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä hämeenlinnalaisia oli noin 500, eikä nykyinen työllisyystilanne ole vaikuttanut ainakaan positiivisesti kesätöihin pyrkiviin.

Nuorisotyötä yli 30 vuoden ajan tehnyt Hurskainen on nähnyt aitiopaikalta niin 90-luvun laman kuin nykyisenkin talouskriisin seuraukset. Osalla perheistä menee huonosti, joillakin jo toisessa sukupolvessa. Palvelut ja toimintamallit ovat kehittyneet, mutta pohjimmiltaan säilyvät samoina.

– 90-luvun alkupuolen syvän laman aikana Hämeen Sanomien toimittaja kysyi mitä tästä seuraa. Tuolloin kerroin olevani huolissani siitä millainen maailmankuva hahmottuu lapsille, joilla ei ole työssä käyvän vanhemman mallia eikä kokemusta normaalista perhearjesta. Jos sitä ei ole, kuva on aika kapea: ”kyllä yhteiskunta hoitaa”.

Nuorisotakuu alkanut lupaavasti

Yhdistävä tekijä silloisella ja nykyisellä asiakaskunnalla on työn ja mielekkään tekemisen puute: lasten elämää kurjistaa vanhempien työttömyys, nuorilla aikuisilla oma työttömyys ja tulevaisuuden näköalattomuus.

– Meillä on huikeita yhteistoimijoita, verkosto jota ilman emme selviäisi. Kysymys kuitenkin kuuluu, miten voitaisiin vielä paremmin nykyisen verkoston kanssa tuottaa palveluja nuorille ja perheille.

Kaupungin oman organisaation lisäksi Hurskainen luottaa yrityksiin.

– Ei ole järkeä tuottaa kaikkea julkisena palveluna. Esimerkiksi nuorisoasumisen kentässä meillä on toimiva sopimus Hämeenlinnan seudun nuorisoasuntojen kanssa, he tuottavat palvelut ja asumisen tukipalvelut.

Nuorisoasunnoille on Hurskaisen mukaan kuitenkin huutava pula. Syksyllä on tarkoitus aloittaa uuden kohteen rakentaminen Kaurialaan Rinkelinkadulle. Alustava valmistumisaika on syksyllä 2014.

– Nykyisiin noin sataan nuorisoasuntoon on jatkuva jono ja nämä uudetkin tulevat täyttymään välittömästi. Se, että asuminen ja muut perusasiat ovat kunnossa, edesauttavat nuoren työllistymistä. Näen, että vastaavat toimet ovat nuorisotakuun täyttymistä parhaimmillaan.

Hurskaisen mukaan nuorisotakuu on lähtenyt seudulla lupaavasti käyntiin.

Nuorisotyön verkosto on laaja ja ulkopuoliselle sekava. Asiakkaalle organisaatiot ja hankkeet eivät ole olennaisia. Tärkeintä olisi, että apua tarvitsevat tarttuisivat verkkoon, jonka jälkeen he myös pysyisivät palvelujen parissa. Eivät pysyvästi, vaan niin kauan kuin apua tarvitaan. Lääkkeet nuoren auttamiseen ovat samanlaiset kuin sovittelussa, jonka kehittämisessä Hurskainen on ollut pitkään mukana.

– Puhun usein ykkk-mallista. Nuoret tarvitsevat ymmärrystä, kuuntelua, kysymyksiä ja kannustamista. Kun nämä löytyvät, päästään monessa asiassa eteenpäin.

Lapsen etu yksityisyyden varjelun edelle

Isänsä ja äitipuolensa surmaamaksi joutuneen kahdeksanvuotiaan Eerikan kohtalo on puhuttanut koko kansaa. Tytön oloista oli tieto sosiaalityöntekijöillä, siitä huolimatta lapsi palautettiin isälleen. Tapaus järkytti, mutta ei yllättänyt Hurskaista.

– On oikeastaan ollut vain ajan kysymys, koska jotain tällaista paljastuu.

Eerikan asiaa käsitelleitä sosiaalityöntekijöitä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hurskaisen mukaan perheiden yksityisyyden suojeleminen menee monessa tapauksessa liian pitkälle, mikä voi johtaa tapahtuneen kaltaisiin tragedioihin.

– Sosiaali- ja nuorisotyössä pitäisi valtakunnallisesti ottaa kantaa siihen, mikä on ammattilaisen vastuu. Pitäisi lähteä aina lapsen edusta, joka voi ohittaa vaitiolovelvollisuuden. Vaikeneminen voi vain vaikeuttaa perheen tilannetta.

Hurskainen ei näe vikaa lainsäädännössä vaan käytännöissä.

– Laki antaa mahdollisuuden kertoa viranomaisen huolen lapsesta eteenpäin tarvittavalle taholle. En tiedä, eivätkö ammattilaiset osaa tulkita lakia vai suojelevatko he liikaa itseään seuraamusten pelossa. Olen aikanani työssäni nähnyt, että sitä tapahtuu. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic