Kanta-Häme

Lapsen onni syntyy pienistä asioista

Millainen on lapsen näkökulmasta hyvä päivä?

– Silloin leikitään kavereiden kanssa, syödään karkkia, käydään koulussa ja askarrellaan, vastaavat Seminaarin koulua käyvät 3A-luokan oppilaat Matilda Vaahtio ja Venla Sulander.

– Ja hei, mä leikin Vilin kanssa. Se on gerbiili, täydentää Venla.

Hämeenlinnan kaupungin perheiden tukipalvelun ja lastensuojelun väki olivat lasten päivän kunniaksi pyytäneet koululaisia ja päiväkotilapsia taiteilemaan näkemyksensä siitä, millainen on lasten mielestä hyvä päivä.

Ulkoilu ja kaverit sekä ulkoilu kavereiden kanssa näyttää ainakin piirustusten perusteella olevan monen päällimmäinen ilonaihe, niin myös kolmasluokkalaisten Mikko Rutosen sekä Aleksi Sarjan.

– Karkkipäivä ja että kenellekään ei ole tapahtunut onnettomuutta. Ja että on saanut kokeesta hyvän numeron, pojat jatkavat listaa.

Lasten teoksista koottu näyttely avattiin eilen tiistaina kaupungin palvelupiste Kastellissa. Kaikkiaan töitä kertyi noin 200. Tempauksella juhlistettiin samalla myös Hämeenlinnan Unicef-vuotta.

Apua kannattaa pyytää ajoissa

Palvelupäällikkö Marika Paasikoski-Junninen toivoo näyttelytöiden toimivan vanhemmille muistutuksena siitä, miten pienistä asioista lasten onni ja ilo syntyy.

– Yksinkertaiset, ihan arkiset asiat ovat lapsille tärkeitä. Tärkeää on myös perheen kanssa vietetty aika, hän summaa.

Tukipalveluiden sekä lastensuojelun väki haluavat kannustaa perheitä ottamaan yhteyttä aikaisessa vaiheessa. Vaikka kynnys avun pyytämiseen onkin madaltunut, pyydetään apua yhä usein vasta sitten, kun asiat ovat umpisolmussa.

– Toive on, että apua pyydettäisiin silloin, kun murheet ovat vielä pieniä, Paasikoski-Junninen kannustaa.

Lasten oikeuksien päivän jälkeen taideteokset ovat esillä Uppsalatalossa, johon sijoittuu suuri osa lasten, nuorten ja perheiden tukipalveluista. Teokset ovat esillä ainakin jouluun asti. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020