Kanta-Häme

Lapset ahkeroivat perinnepäivässä

Korteniemen perinnetilan lasten perinnepäivässä keskiviikkona 18.7. opetellaan vanhoja työtapoja ja siirretään arvokkaita taitoja seuraavalle sukupolvelle vapaaehtoisten voimin.

Perinnetilan tehtävä on säilyttää suomalaista kulttuuriympäristöä, maatiaiskasveja ja eläimiä sekä ylläpitää vanhoja työtapoja.

Lasten perinnepäivässä taitojen ylläpito ja siirtäminen sukupolvelta toiselle on keskeistä. Monet vapaaehtoiset ovat lupautuneet tähän tehtävään.

Seppä Mika Ainola tuo ahjonsa paikalle ja opastaa pienetkin sepän töihin ja lapset saavat takoa itse nauloja. Ailan johdolla pestään pyykkiä. Omat tai vaikka nuken vaatteet voi tuoda pyykättäväksi. Heidin johdolla karstataan ja tutustutaan kehräämisen taitoon.

Talon väen kanssa päästään punomaan köyttä, ja Jussin kanssa sahataan ja nikkaroidaan.

Eerikkilän opiskelijoiden opastuksella tehdään muun muassa tuohitöitä. Luonnonvarakeskuksen naisten kanssa päästään rapsuttelemaan lampaita laitumelle ja opitaan muutenkin kotieläimistä.

Hämärässä riihessä kuullaan riihitarinoita, ja tehtäväkartan kanssa voi kulkea eri rakennuksissa tiettyjä esineitä etsien.

Pihassa on myös monenlaista omatoimista puuhaa saappaanheitosta perunaeläimien askarteluun. Tuvassa on tapahtumapäivänä myynnissä keittoa, leipää, mehua ja pullaa.

Korteniemi sijaitsee Liesjärven kansallispuistossa Tammelassa.

Se on Metsähallituksen ylläpitämä perinnetila, jonne on aina vapaa pääsy ja kaikki tapahtumapäivän puuhakin on ilmaista. Tilalla eletään kuten sata vuotta sitten, ei ole sähköjä ja vesikin haetaan kaivosta.

Pelloilla kasvaa viljaa, perunaa ja pellavaa, löytyypä kasvimaakin pellon laidalta. Lammaslauma rouskuttaa kotolaitumella, ja pihassa kuopsuttelevat kanat ja kiltti Leonard-kukko, metsässä on lehmien laidun.

Tilalla on upea, matala hiekkaranta, joka houkuttelee uimaan ja hiekkaleikkeihin. Pihapiiristä lähtee myös reilun kilometrin mittainen luontopolku aarniometsään.

Lasten perinnepäivä ke 18.7. klo 11–17 Korteniemen perinnetilalla (Korteniementie 270, Liesjärvi, Tammela). Vapaa pääsy. Lisätietoja: www.luontoon.fi/korteniemi