Kanta-Häme

Lapset kasvisarvoitusten jäljillä

Mitä purkkiin on piilotettu? Mikä siellä tuoksuu? 
 
– Sipuli, valkosipuli! Villejä arvauksia lentelee ilmassa, kun Lammin Konnarin koulun ykkös- ja kakkosluokkalaiset yrittävät tunnistaa erilaisia kasviksia koulun liikuntasalissa keskiviikkona.
 
Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Satu Nokkonen vetää salissa oppilasryhmille Hevietsivä ja kasvisaarteen arvoitus -tempausta. Oppilaat tutkivat haistelemalla, tunnustelemalla ja maistelemalla, mistä kasviksesta kulloinkin on kysymys.
 
Kasviksia kourakaupalla
 
Oppilaat saavat esitteen, jossa on arvoitustehtävä. Nokkonen näyttää lapsille taulun, jonka kasviksista puuttuvat värit.
 
– Voitteko ryhtyä hevietsiviksi, jotta saataisiin värit tauluun, Nokkonen kysyy.
 
Kasvisarvoituksen ratkaiseminen käynnistyy. Ihan ensimmäiseksi käydään kuitenkin läpi perusasioita.
 
– Kuinka moni on syönyt kasviksia aamupalaksi?
 
Muutama käsi nousee.
 
– Jokaisen olisi hyvä syödä puoli kiloa kasviksia päivässä, Nokkonen sanoo.
 
Asia havainnollistetaan: Pöydällä on erilaisia kasviksia, joista reipas oppilas Akseli Kärkkäinen nostaa vaa’alle kuusi kourallista. Puoli kiloa tulee kuin tuleekin täyteen.
 
– Kun jokaiselle aterialle otetaan aina yhdestä kiposta kourallisen verran, tulee päivän aikana syötyä noin puoli kiloa kasviksia, Nokkonen kertoo.
 
Aistit käyttöön
 
Tehtävä jatkuu. Lapset tunnustelevat kasviksia pienen pussin sisältä koskettelemalla käsin. Avomaakurkku ja ruusukaali ovat monille tuttuja. Samalla Nokkonen kertoo, miten niitä käytetään ruoaksi.
 
Sitä mukaa, kun kasvikset tulevat tutuiksi, lisätään kasvitauluun uusi väri, ja arvoitustehtävään kirjaimia.
 
Seuraavaksi ryhmille jaetaan pienet purkit, joiden sisältöä voi haistella. Oppilaiden pitää arvata, mitä purkissa on. Ensimmäisenä on vuorossa sipuli. Kakkosluokkalainen Vanni Pitkänen irvistää sitä haistellessaan.
 
– Haisi aika pahalle, kun vähän nuuskaisin. Tehtävä oli kyllä silti kiva, hän kertoo.
 
Seuraavana vuorossa oleva basilika on monelle tuttu. Kukkakaali on vähän vaikeampi.
 
– Se oli kiva haju, arvasin sen ihan oikein, Aleksi Pöystilä kertoo.
 
– Tämä on tosi kivaa. Kasviksen ovat minulle aika tuttuja. Olen nähnyt niitä aika monta kertaa äidin työpaikalla kaupassa. Tähän mennessä olen arvannut oikein yli puolet kasviksista.
 
Kiva tapahtuma
 
Jokainen saa maistaa eri kasviksia pienestä kiposta. Kyssäkaali osoittautuu vaikeaksi tunnistettavaksi. Sen maku muistuttaa hieman lanttua, mutta on miedompi.
Kun kaikki kasvikset on tunnistettu, ratkeaa samalla sanatehtäväarvoitus. Lopuksi kaikki saavat palkinnoksi tarran.
 
Luokanopettaja Sanna Heinonen johti ekaluokkalaisten ryhmää.
 
– Tapahtuma on tosi kiva, sillä siinä on kaikenlaista toimintaa, johon pienetkin lapset ovat hyvin jaksaneet osallistua, Heinonen sanoo.
 
Kasvisten maistelu, haistelu ja tunnustelu oli lasten mielestä mielenkiintoista.
 
– Lapset ovat vastanneet kysymyksiin innokkaasti, ja selvittäneet, mitä pussissa tai purkissa voi olla.
 
Postia kotiin
 
Tapahtumassa käytetään Sapere-menetelmää, jossa hyödynnetään kaikkia aisteja. Nokkosen mukaan lapset ovat olleet yleensä hyvin innostuneita.
 
– On tärkeää, että lapsi kiinnostuu. On huomattu, että myös sillä on merkitystä, miltä ruoka näyttää, Satu Nokkonen sanoo.
 
Tapahtumia on ollut syksystä asti, Hämeenlinnassa kaikkiaan yhdeksän. Kohderyhmänä ovat 1–3 -luokkalaiset lapset.
 
– Haluamme rohkaista lapsia maistamaan erilaisia kasviksia. Samalla lapset vievät postia kotiin, ja toivomme, että asia herättää keskustelua ja aikuisten mielenkiinnon myös kotioloissa.
 

Päivän lehti

5.6.2020