Kanta-Häme

Lapsi hoituu päiväsairaalassa

Lapsen ei enää tarvitse välttämättä jäädä sairaalaan osastolle potemaan. Hämeenlinnassa vuodenvaihteessa käynnistynyt lasten päiväsairaala helpottaa sairastamista. Lapset saavat hoitoa päivällä ja nukkuvat yöt omassa sängyssä kotona.

– Aikuispotilaille päiväsairaala avattiin jo vuosia sitten, mutta nyt se on laajennettu myös lasten hoitoihin, kertoo päivystysklinikan ylilääkäri, professori Ari Palomäki.

Potilaille päiväsairaala on inhimillinen hoitomuoto, jossa ei tarvitse pukeutua sairaalavaatteisiin eikä jäädä päivä- tai viikkokausiksi osastolle. Sairaalassa saa olla kodin lähellä.

Kaikkia lapsipotilaita ei voida päiväsairaalassa hoitaa, mutta apulaisylilääkäri Mikko Huhtanen kertoo päivittäin hoidettavan noin kymmenen potilasta. Sairaala pystyy ottamaan potilaita myös oman sairaanhoitopiirin ulkopuolelta.

Toistaiseksi lapset hoidetaan vielä sairaalan tiloissa, mutta ajatusta kotisairaalasta viritellään lapsille. Aikuiset ovat jo useita vuosia saaneet hoitoa kotiin Hämeenlinnassa.

Potilas ensin, on sairaalan motto, joka näkyy myös lapsiperheiden arjessa. Ammattilaiset tukevat lasta harkitsevia tekemään päätöksen, voittamaan synnytyspelon ja imetykseenkin saa tietoa.

Synnytys- ja naistentautien ylilääkäri Merja Vainio kertoo synnyttäjille avatun nettisivut, joille on kerätty vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

– Meillä otettiin käyttöön myös synnyttäjien perhevalmennus. Ennen synnytystä perhe käy täällä valmennuksessa neuvolan lisäksi. Käytäntö on tuttu 1980-luvulta, mutta loppui säästöjen myötä ja on taas aloitettu, Merja Vainio kertoo.

Toinen uutuus on nuppuryhmä eli psykologin ja kätilön vetämä synnytyspelosta kärsivien vertaistukiryhmä.

Lapsiperheille tarjotaan tietoisku Kanta-Hämeen keskussairaalan palveluista. Sairaala haluaa kertoa, miten perheet saavat tukea isoissa kysymyksissä ja kriiseissä.

– Synnytysosasto, päivystys ja lastensairaala päiväosastoineen ovat erinomaisesti toimiva kokonaisuus, josta perheet saavat avun. Pulmatilanteissa päivystysnumero toimii, sinne saa soittaa ja sieltä löytyvät neuvot, kertoo viestintäpäällikkö Michael Rossing.

Sairaala kutsuu lapsiperheitä infoiltaan, jossa kerrotaan perhevalmennuksesta neuvolassa, synnytyspelosta, imetyksestä ja lasten päiväsairaalasta. Illan aikana perheet kuulevat myös, mitä sote tulee tuomaan tullessaan lapsille ja nuorille.HÄSA

Keskussairaala järjestää tietoiskun perheille torstaina 12. toukokuuta kello 18. Hämeenlinnaan Palokunnantaloon Palokunnankatu 18.

Päivän lehti

3.7.2020