Kanta-Häme

Lapsi sai ensimmäiset luistimet eurolla

 

Hyvät ja halvat harrastusvälineet vaihtavat vauhdilla omistajaa. Kirpputoreilla tavara ei pitkään sesonkiaikana vanhene.
 
Miksi maksaa itsensä kipeäksi luistimista, monoista ja suksista, joita lapsi käyttää ehkä vain muutaman kerran talven aikana? Moni ei maksakaan, ja siksi käytetyt harrastusvälineet vaihtavat kirpputoreilla vikkelästi omistajaa.
 
Kirpputori Unelmassa löytöretkeillyt Jenni Törmä on tyytyväinen, sillä tällä kertaa etsintä tuotti tulosta.
 
Kädessä ovat koon 27 tyttöjen luistimet, hehkeimmät päivänsä nähneet ja kovin kolhiintuneet, mutta silti aivan luisteltavassa kunnossa olevat. Koska koko on kolmevuotiaalle tyttärelle oikea ja yhden euron hintakin kohdillaan, ei Törmä ostopäätöstä pitkään mieti.
 
– Kolhut eivät haittaa mitään. Luistimet ovat kuitenkin vain muutaman kerran käytössä, joten turha maksaa uusista, hän sanoo.
 
Kymmenen euroa Törmä olisi käytetyistä luistimista valmis maksamaan, ei juuri enempää, sillä uudet saisi 30–40 eurolla.
 
Trokarit kirppareiden riesana
Kirpputori Unelman yrittäjä Marika Tunturi kertoo, että sesonkiaikaan lasten urheiluvälineitä kysytään kovasti, ja myytäviksi tuodut sukset, monot ja luistimet menevät melkein saman tien.
 
Saman huomion on tehnyt Kantolan Kammarin kassalla työskentelevä Tytti Ananin.
 
– Myynnissä on enimmäkseen luistimia. Tässäkin olisi esimerkiksi yhdet hyväkuntoiset 12 eurolla, hän näyttää.
 
Kympin molemmin puolin luistinten hinnat näyttävät Kantolassa liikkuvankin.
 
Vanhoista varusteista ei tarvitsekaan luopua ilmaiseksi, vaan niistä saa halutessaan kelpo korvauksen. Marika Tunturi kannustaakin pyytämään tavaroista kunnon hinnan, joka on suhteessa kuntoon. 
 
– On huomattu, että trokareita liikkuu aika paljon. Vaarana on, että kovin halvalla myynnissä olevat sukset päätyvät trokarille, joka sitten bisneksekseen myy ne jossain muualla paljon kalliimmalla, Tunturi harmittelee.
 
Hyväkuntoisista hokkareista ja tyttöjen kaunoluistimista voi Tunturin mielestä pyytää aivan hyvin 15 euroa, ensiluistimet myydään usein vitosella. Erikoisemmat luistimet voi myydä hieman kalliimmalla.
 
HPK-junnujen pörssi siirtyi verkkoon
Jääkiekkoa harrastaneet ovat aiemmin voineet tehdä hankintoja HPK-juniorijääkiekon varustepörssissä.
 
Parhaimpina aikoina seuran tiloissa toimineen pörssin ovia pidettiin Jyrki Tiaisen mukaan auki kolmenakin päivänä viikossa. Vaan eipä pidetä enää. Vanhanmallinen varustepörssi nimittäin lopetti joulukuussa ja siirtyi nettiin.
 
Tiaisen mukaan lopetuspäätöksen syynä oli lähinnä se, että käytettyjen varusteiden varastoiminen ja myynti kävi seuralle työlääksi. Luistinten huolto- ja teroituspalvelua seura sen sijaan tarjoaa – muillekin kuin seuran jäsenille.
 
Varsin suuri osa varusteista siirtyy perheestä toiseen puskaradion avustamina. 
 
– Tilausta varustekierrätykselle Hämeenlinnassakin olisi, jos joku sen vain ottaisi hoitaakseen, Tiainen vinkkaa. (HäSa)
 

Mainos