Kanta-Häme

Lapsia seksiin netissä houkutelleita kärähti parikymmentä

Suuressa lasten nettihyväksikäyttöjutussa on yksi kantahämäläinen syytetty. Alle 30-vuotias mies on houkutellut alle 16-vuotiaita tyttöjä seksiin nettiä hyväksi käyttäen Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hausjärven alueella. Ainakin jokin teoista on edennyt yhdyntään asti. Mies on ollut tutkinnan aikana vangittuna, mutta on päästetty vapaaksi odottamaan oikeudenkäyntiä.

– Miestä syytetään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sen yrityksestä. Uhreja eli asianomistajia jutussa on kolme, kertoo seksuaalirikosten erikoissyyttäjä Pia Mäenpää Mikkelistä. Juttu käsitellään lähiaikoina Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa, jonne haastehakemus on jo tullut.

Koska kysymys on seksuaalirikoksista ja alaikäisistä uhreista, juttu käsitellään salaisena. Pia Mäenpää kertoo kuitenkin aikovansa vaatia oikeutta antaa asiassa julkinen selonteko.

Tuhansia uhreja

Valtavassa rikosvyydessä on kysymys siitä, että aikuiset miehet ovat houkutelleet lapsia netissä seksiin kanssaan. Juttu lähti purkautumaan yhdestä yksittäisestä tytön hyväksikäyttöjutusta. Tämä kertoi olleensa yhteydessä useisiin miehiin.

Tutkinnan edetessä löytyi yhä uusia ja uusia lapsia, joita netissä oli houkuteltu ja joista osa oli suostunut tapaamisiin ja seksuaalisiin tekoihin aikuisten kanssa.

Jutun tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Tero Haapala Keskusrikospoliisista kertoo, että hyväksikäyttäjät eivät olleet verkostoituneet tai tunteneet toisiaan. Ainoa yhteys heidän välillään oli se, että osalla heistä on ollut samoja uhreja.

Tutkinta on ollut Haapalan mukaan erittäin työläs ja laaja, koska nettiyhteyksiä ylläpidetään nimimerkkien suojissa. Tähän mennessä kiinni on saatu parikymmentä hyväksikäyttäjää eri puolilta maata. Seksuaalisen häirinnän uhreja on tuhansia, kaikki alle 16-vuotiaita tyttöjä.

Koska tekijät asuvat ympäri maata ja osa on vaihtanut asuinpaikkaa kiinni jäämisensä jälkeen, oikeudenkäynnit pidetään eri paikkakunnilla. Syyttäminen on jutussa keskitetty viiden seksuaalirikoksiin erikoistuneen syyttäjän ryhmälle. (HäSa)

Päivän lehti

5.4.2020