Kanta-Häme Hämeenlinna

Lapsiin kohdistuvia seksirikoksia estäviä poliiseja piti palkata 26 - Lähes puolet viroista on edelleen täyttämättä

Poliisi sai vuosi sitten lisärahaa 26 viran perustamiseksi lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten torjuntaa varten verkossa. Viroista valtaosa on edelleen täyttämättä.
Nettipoliiseja työskentelee kaikilla poliisilaitoksilla. Poliisilla on ollut vaikeuksia löytää kymmeniä uusia nettipoliiseja lasten seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemiseen verkossa. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki
Nettipoliiseja työskentelee kaikilla poliisilaitoksilla. Poliisilla on ollut vaikeuksia löytää kymmeniä uusia nettipoliiseja lasten seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemiseen verkossa. Arkistokuva. Kuva: Lassi Puhtimäki

Poliisi ei ole onnistunut palkkaamaan riittävästi uusia nettipoliiseja, vaikka valtio antoi lisärahaa 26 uuden viran perustamiseen viime vuoden helmikuussa.

Nettipoliisien päätehtävänä olisi ollut erityisesti lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tunnistaminen ja torjunta verkossa. Tarkoituksena oli päästä puuttumaan esimerkiksi niin sanottuun grooming-ilmiöön.

Hallituksen antamalla 1,6 miljoonan euron lisärahalla piti perustaa jokaiselle poliisilaitokselle kaksi uutta virkaa. Valtaosa tehtävistä on kuitenkin edelleen täyttämättä, sillä verkossa tehtävä työ ei näytä juurikaan kiinnostavan poliiseja.

 

Hämeen poliisissa avataan tällä tai ensi viikolla jälleen uusi haku nettipoliisin virkaan, jonka asemapaikkana on Hämeenlinna. Lahdessa on tällä hetkellä nettipoliisin virka täytettynä, mutta nettipoliisi on tällä hetkellä opintovapaalla.

Miksi Hämeenlinnaan ei ole saatu nettipoliisia, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?

– Olemme kyllä yrittäneet rekrytoida, mutta ketään ei ole saatu tähän tehtävään. Siihen ei joko ole halukkuutta tai sitten koetaan, että itsellä ei ole riittävää osaamista.

 

Poliisihallitus selvitti uusien nettipoliisien rekrytointitilannetta valtakunnallisesti viimeksi syyskuussa, noin puoli vuotta uusien virkojen perustamisen jälkeen. Tuolloin 26 virasta oli täytetty vasta ”noin kymmenen”.

Poliisihallituksesta arvioidaan, että vuoden 2019 loppuun mennessä viroista olisi saatu täytettyä ehkä 14, eli hieman yli puolet.

Viime vuonna perustetut 26 virkaa saivat rahoituksen myös tämän vuoden budjetissa ja poliisien rekrytoiminen näihin tehtäviin jatkuu edelleen.

 

Nettipoliisien tehtävät eivät ole poliisien keskuudessa ilmeisestikään kovin haluttuja. Hämeen apulaispoliisipäällikön Tero Seppäsen mukaan tämä voi johtua väärinkäsityksestäkin.

– Ehkä se tehtävä on tulkittu pelkäksi tietokoneen ääressä istumiseksi, mitä se ei ole. Nettipoliisi lähtee uloskin tarvittaessa. Ei se verkossa toimiminen hirveästi eroa muusta poliisitoiminnasta.

Nettipoliisit esiintyvät verkossa avoimesti omalla nimellään ja kasvoillaan. Seppäsen mukaan huolta esimerkiksi henkilöön menevän maalittamisen mahdollisuudesta ei ole silti noussut esille.

– Julkisessa virassa olevan poliisin naama kuluu joka tapauksessa.

 

Nettipoliisin käsite on apulaispoliisipäällikkö Seppäsen mukaan nykyisin liian epämääräinen, sillä varsinaisten nettipoliisien lisäksi myös moni muu poliisi esiintyy virassaan verkon eri kanavissa.

Sekä Seppänen että poliisihallituksen ylitarkastaja Pasi Tenkanen kiinnittävät huomiota myös siihen, että tehtävä vaatii osaamista, jota riittävän monella ei ehkä ole. Tai sitten oma osaaminen koetaan liian heikoksi tehtävään, jota ei juurikaan tunneta edes poliisin sisällä.

Poliisilla on oma sisäinen koulutus tehtävään. HäSa

 

Kommentti: Uudelle Fobballe olisi tilausta

Jo pelkkä poliisien näkyminen kaduilla riittää usein rauhoittamaan tilannetta ja estämään rikoksia. Ihan sama vaikutus on nettipoliiseillakin.

Poliisin työ verkossa olisi tuskin voinut saada parempaa uranuurtajaa, kuin vuoden poliisiksikin valitun Marko ”Fobba” Forssin, josta tuli nopeasti näkyvä hahmo monella verkon foorumilla ja kanavalla. Fobba sai aikaan monilla jopa poliisivihamielisilläkin foorumeilla aikaan toimivaa dialogia etenkin nuorten käyttäjien kanssa.

Vaikka Fobba ei enää teekään työpäiviään verkossa, hän jatkaa onneksi edelleen nuorten parissa. Tuorein työsarka näyttää olevan alle 18-vuotiaiden tekemien rikosten tutkiminen Helsingissä.

Toivottavasti nyt rekrytoitavien verkkopoliisien joukossa on edes yksi uusi Fobba.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic