fbpx
Kanta-Häme

Lapsiin törmäilevä autoilija iski jo neljännen kerran

Poliisi on lähes varma siitä, että sama henkilö on runsaan viikon sisällä neljä kertaa törmännyt autolla tahallaan tai kiihdyttänyt uhkaavasti kohti tietä ylittämässä ollutta lasta Tervakoskella ja Hämeenlinnassa.

Kaikissa tapauksissa naisautoilija on ensin antanut ystävällisesti tietä ja viittonut lasta ylittämään tien, minkä jälkeen hän on kiihdyttänyt yllättäen autolla kohti lasta. Tuorein tapaus sattui tiistai-iltana Tervakoskella Vähikkäläntiellä, kun autoa ajanut nainen kiihdytti kohti 12-vuotiasta tyttöä. Tuolloin nainen teki viime hetkellä väistöliikkeen, eikä osunut tyttöön. Ensimmäinen törmäys sattui Hämeenlinnan keskustassa 12. toukokuuta.

Tekotahti näyttää kiihtyvän, pohtii tutkinnanjohtaja, komisario Ilkka Iivari.

– Nainen ei välttämättä löydy poliisin tiedostoista. Toisaalta rikokset ovat niin lieviä, ettei meillä ole oikeutta saada terveystietoja.

Sekavat tuntomerkit

Kukaan uhreiksi joutuneista lapsista ei ole pystynyt antamaan tarkkoja tuntomerkkejä naisesta tai hänen käyttämästään ajoneuvosta. Esillä ovat olleet siniharmaa tai hopeanvärinen Skoda, beigen tai hiekan värinen Mersu sekä kulmikas pakettiauto, mahdollisesti Volvo.

Poliisi on saanut muutamia vihjeitä tapauksiin liittyen. Keskiviikkoiltana kenttäjohtajana toiminut ylikonstaapeli Mikko Westerlund kertoi, että yhtä vihjettä epäilyttävästi liikkuneesta autosta pyrittiin tarkastamaan, mutta ajoneuvoa ei löytynyt.

Poikkeuksellista on, että taajamassa lähellä Tervakosken keskustaa tapahtuneille törmäyksille ei löydy silminnäkijöitä. Tervakosken koululta on vain puoli kilometriä risteykseen, jossa kolme oppilasta on joutunut vaaratilanteeseen. Tapauksia yhdistää myös se, että nainen ilmeisesti varoo pahempaa törmäystä.

– Tekijää ei ole pystytty yksilöimään, paitsi että kaikissa tapauksissa yhdistävä tekijä on autoa ajanut nainen, Westerlund kertoo.

Komisario Iivari ei epäile lasten kertomuksia. Kaikki eivät edes tienneet muista uhkaavista tilanteista. Aiemmilla kerroilla noin kymmenvuotiaat pojat ovat saaneet pieniä vammoja jalkaan tai käteen.

– Auton puskuriin ei välttämättä ole jäänyt mitään jälkiä, maalipintaan ehkä naarmu, päättelee Iivari.

Koulu ohjeisti

Tervakosken koulussa on ohjeistettu oppilaita, etteivät nämä lähtisi ylittämään ainakaan vaararisteystä auton editse.

– Osa lapsista pelkää, että auto lähtee jahtaamaan heitä kevyenliikenteen väylällä. Ei sellaisessa tilassa pysty soittamaan hätänumeroon tai ottamaan kuvaa autosta, vaikka poliisi niin toivoisi, vs. rehtori Pasi Jalonen sanoo.

Rehtori kiittelee nähneensä pitkästä aikaa poliisiauton Tervakosken vaiheilla keskiviikkona. Vielä alkuviikosta poliisi ei pystynyt käytettävissä olevien partioiden vähäisen määrän vuoksi lisäämään partiointia Tervakosken ympäristössä, mutta Iivari lupaa irrottaa loppuviikosta liikkeelle kaikki mahdolliset voimat, jotta tekijä löydettäisiin.

– Jos nainen jatkaa leikkiään, seurauksena voi olla kuolonkolari. (HäSa–STT)

Menot