fbpx
Kanta-Häme

Lapsiperheiden kotipalvelu maksuttomaksi

Lapsiperheiden kotipalvelu on Hattulassa maksutonta tästä päivästä lähtien. Perusturvalautakunta päätti asiasta tiistaina.

– Olemme todenneet, että pienikin maksu voi olla kynnys palvelun ottamiseen, perusturvajohtaja Anitta Leinonen sanoo.

Hän muistuttaa, että lapsiperheiden kotipalvelu on ennaltaehkäisevää toimintaa. Se, että ongelmissa oleva perhe saa apua ajoissa on tärkeämpää kuin se rahasumma, jonka kunta voi siitä veloittaa.

– Varsinkin, kun kunnan työntekijän on tehtävä laskutustyö ja tarkistettava tulotietoja, sillä pitkäaikaisen kotipalvelun taksa on tulosidonnainen.

Maksulain mukaan kunnalla on oikeus veloittaa palvelusta, ja moni kunta niin tekeekin.

– Sen sijaan lastensuojelullinen kotipalvelu on aina maksutonta, Leinonen huomauttaa.

Hattulalla on kaksi työntekijää lapsiperheiden kotipalvelussa. Nämä lähihoitajat olivat kuitenkin välillä muutaman vuoden sivistyspuolella, koska varhaiskasvatus siirtyi Hattulassa sivistyslautakunnan alaisuuteen vuonna 2011.

– Elokuun alussa he palasivat taas tänne perusturvan puolelle.

Leinosen mielestä perusturva on luonteva paikka lapsiperheiden kotipalvelulle, koska muukin perhetyö kuuluu perusturvan alaisuuteen.

Lapsiperheiden kotipalvelulle on ollut Hattulassa tarvetta. Leinosen mielestä tätä työtä pitäisi kehittää nykyistä iltapainotteisemmaksi. Nykyään työntekijät voivat olla töissä kello 18:aan saakka vain satunnaisesti.

– Perheet ovat iltaisin kotona, ja silloin apua tarvitaan eniten, Leinonen sanoo.

Lapsiperheiden kotipalvelu on nykyään maksutonta myös esimerkiksi Hämeenlinnassa. HäSa

Menot