Kanta-Häme

Larin-Kyöstin arkisto löytyi Helsingistä

Hämeenlinnassa 140 vuotta sitten syntyneen runoilija Larin-Kyöstin arkistoa esitellään näyttelyssä, joka avattiin torstaina Hämeenlinnan pääkirjastossa.

Kadoksissa ollut arkisto löytyi Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunnan kirjastosta. Arkisto löytyi, kun sitä siirrettiin yliopiston uuteen Helsingin Kaisaniemenkadulle opiskelijakirjastoon.

– Arkistossa oli pahvilaatikoita, joissa luki ”LK, ei saa avata”. Kun laatikot avattiin, siellä oli hirmuinen määrä kirjeenvaihtoa ja kymmenien vuosien leikekirjat, joita runoilija oli koonnut, kertoo Larin-Kyöstin seuran puheenjohtaja, tietokirjailija Reima T. A. Luoto.

Kansainvälinen runoilija

Kansallisrunoilijoihimme kuuluva Larin-Kyösti tunnettiin kansainvälisesti ja hänen runojaan käännettiin monille kielille. Hän osasi italiaa sujuvasti ja hänen runojaan käännettiin italiaksi.

Unkarissa hän kuului Sandor Petöfi -seuran hallitukseen. Hänen näytelmänsä Ad astra oli ensimmäinen suomalainen näytelmä, joka esitettiin Unkarissa.

– Näytelmä unkarinsi Bela Vikar, joka käänsi koko Kalevalan unkariksi. Larin-Kyösti kävi Unkarissa useita kertoja. Lehtileikkeet kertovat, miten häntä siellä juhlittiin, Luoto kertoo.

Larin-Kyösti-seura lahjoitti runoilijan arkiston vuonna 2010 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kirjallisuusarkistolle.

– Larin-Kyösti lahjoitti testamentissaan pääosan omaisuudestaan Suomen Kirjailijaliitolle, mutta sillä ei ollut paikkaa aineistolle. Sitä tarjottiin SKS:lle, mutta aineisto ajautui ylioppilaskunnalle.

Muistolaatta koulun seinään

Reima T. A. Luodon kirjoittama Larin-Kyöstin Hämeenlinna -teos ilmestyy keväällä. Suunnitelmissa on myös runoilijan elämäkerta.

Kirjailijan nimikkoseura on päättänyt teettää Larin-Kyöstin muistolaatan hänen koulunsa Hämeenlinnan lyseon seinään luokkatoveri Eino Leinon laatan viereen.

Vuoden mittaan runoilijaa juhlitaan monissa kirjallisuustapahtumissa Suomessa, Unkarissa ja Saksassa.

Larin-Kyöstiä muistetaan syntymäpäivänä 6. kesäkuuta Hämeenlinnassa, missä on myös juhlavuoden päätapahtuma on sunnuntaina 9. kesäkuuta. (HäSa)

Päivän lehti

30.3.2020