Kanta-Häme

Larppauskurssilla pääsee hahmon nahkoihin

Hämeenlinnassa asuva Mira Suovanen on niin innostunut liveroolipeleistä, että hän haluaa tarjota alan ummikoille mahdollisuuden sukeltaa pelimaailmaan.  Tämän vuoksi hän järjestää kesällä larppauskurssin, jonka aikana perehdytään liveroolipelien ideaan yleisellä tasolla ja kehitellään omaa hahmoa elokuiseen pelitapahtumaan. Kurssi on samalla osa hänen ohjaustoiminnan opintojaan Hamkissa. Pelitapahtuman järjestämisellä hän taas hoitaa pakollisen työharjoittelun.
 
– Innostuin itse larppaamisesta vasta noin vuosi sitten, kun otin kurssiksi fantasia- ja roolipelit. Kurssin aikana selvisi, että liveroolipelaaminen on niin mun juttu, Suovanen sanoo.
 
Hetki jonkun toisen elämää
Larppaamisessa häntä viehättää esimerkiksi se, että pelin aikana voi siirtyä aivan erilaiseen maailmaan ja elää hetken jonkun toisen elämää.
 
– Silloin voi tapahtua mitä tahansa. Tykkään valmistautumisesta, hahmon luomisesta ja proppien eli kaikenlaisen rekvisiitan hankkimisesta ja tekemisestä.
 
Larppauskonkarit neuvoivat Suovasta, että ensimmäinen oma pelitapahtuma on hyvä pitää riittävän pienenä. Homma kuitenkin paisui, ja tulossa on 70 hengen pelitapahtuma Vihtijärven maisemiin.
 
– Minulla on kuusi apulaista, jotka kirjoittaa peliä eli kehittelevät lähtötilannetta ja hahmoja. Kolme heistä on larpannut ennen ja kolme on ensikertalaisia, Suovanen kertoo.
 
Koska pelitapahtuman rakentaminen on Suovaselle työharjoittelujakso, hän tarvitsee myös työn tilaajan. Aluksi peli piti tehdä hämeenlinnalaiselle Lipevälle eli Linnan pelaavalle väelle, mutta ryhmä pysyttelee Hämeenlinnan seudulla. 
 
Suovanen taas oli jo hankkinut ”täydellisen” pelipaikan Vihtijärveltä, ja siksi peli tehdään nyt Epel Larp ry:lle. Paikalle on jo hankittu myös taustajoukkoja, kuten esimerkiksi räjähdeteknikoita.
 
Ydinsodan jälkeinen Suomi
Pelitapahtuma perustuu Fall Out -videopeliin, mutta sen tapahtumat on Amerikan sijaan sijoitettu Suomeen.
 
– Tapahtumapaikkana on ydinsodan jälkeinen Suomi. Pelaamme metsässä, eli tämä vastaa varmaankin suuren yleisön käsitystä larppaamisesta. Nykyäänhän larppeja järjestetään paljon sisätiloissa, Suovanen kertoo.
 
Suovanen kertoo, että larppauspiireissä noudatetaan KPJ- eli käytä perkele järkeäsi -sääntöä. Ohjenuoralla tavoitellaan sitä, että kaikilla olisi hauskaa pelissä.
 
– Larpissa ei tavallaan voi pelata ”väärin”, mutta ei esimerkiksi ole motivoivaa, jos puolet hahmoista vaikka kuolee ensimmäisen viiden minuutin aikana. Aloittelijat eivät ehkä pelaa niin kuin pelinjohtaja on ajatellut, mutta pitkässä pelissä juonikuviot ehtivät yleensä toteutua joka tapauksessa toivotulla tavalla.
 
Mira Suovasen liveroolipelikurssille voi ilmoittautua 15. kesäkuuta mennessä osoitteeseen falloutlarp.webs.com/kurssi. Kurssi alkaa tiistaina 8. heinäkuuta, ja kurssitapaamiset ovat aina tiistaisin ja torstaisin. Suovanen toivoo, että mukaan tulisi ainakin kymmenkunta osallistujaa. Nyt ilmoittautuneita on viisi, ja jo silläkin porukalla kurssi toteutuu.
 
Lisätietoa kurssista ja elokuun 9.-10. päivänä järjestettävästä pelistä löytyy osoitteesta www.falloutlarp.fi. (HäSa)
 
 
 

Yhdessä pelaaminen viehättää aina

Hämeenlinnan seurakunnan nuorisotyöntekijä Lasse Saraste järjesti takavuosina runsaasti larppeja. Hän oli myös mukana perustamassa peliklaania Wanainmaalaiset, jossa oli mukana 30-40 nuorta.
 
Kun Saraste nyt selaa larppaussivustoja, hän arvioi, että järjestettävien pelien määrä on vähentynyt, mutta ei harrastus silti hiipunut ole.
 
– Buumin harja on ehkä ohitettu, mutta nuorisokulttuuri on aina aaltoliikettä. Yhdessä pelaaminen ja kokoontuminen viehättävät nuoria samalla lailla kuin ennenkin, muodot vain vaihtelevat, Saraste sanoo.
 
Hän on esimerkiksi huomannut, että tietokonepelitapahtumat vetävät väkeä, vaikka pelaaminen hoituisi yhtä hyvin yksin kotona.
 
Saraste kertoo, että hänen peliaikanaan Taru sormusten herrasta -henkiset larpit ja keskiaikafantasia olivat suosittuja. Nyt on apokalypsiä ja Walking dead -tyyppisiä pelejä, eli pelimaailma on muuttunut ja larpit sen mukana.
 
– Kuulin juuri, että Tampereen seurakunta järjestää tänä kesänä larppausrippileirin. Se tuli täyteen ihan saman tien, eli kyllä larppaus on yhä voimissaan, Saraste kertoo.