Kanta-Häme

Lasi syntyy nyt Iittalassa

Fiskarsin miljoonainvestoinnit Iittalan lasitehtaaseen tuottavat taide- ja käyttölasia. Yrityksen lasinvalmistus on keskitetty Iittalaan.

Iittalan lasitehtaassa on nyt noin 200 työntekijää, joista 170 on tuotannollisia työntekijöitä. Nuutajärvellä toimii vain värilasin mänkilaitos, jonka toiminta siirretään kesähuollon aikana Iittalaan.

– Fiskarsin suurin investointi vuosikymmeniin on tehty tänne, Fiskarsin toimitusjohtaja Kari Kauniskangas kertoo.

Lasin raaka-aineen valmistus siirrettiin Iittalaan, jonne rakennettiin uusi nykyaikainen mänkilaitos. Erillisen mänkilaitoksen lisäksi lasitehdasta laajennettiin noin 500 neliöllä. Yhtä hyttiä ja sen lasinpuhallusta kasvatettiin.

Tehtaalle tuli myös uusi sulatushuone ja sulatusvanna, jossa valmistetaan värilasia. Niin ikään tehtaan automaattilinjojen tuotantoa kasvatettiin.

Investointi tehtiin vuosikymmeniksi

Nuutajärvelle rakennettiin nyt lakkautettu mänkilaitos 1970-luvulla. Fiskarsilla uskotaan, että myös uusi mänkilaitos toimii vuosikymmeniä.

– Investointi kertoo luottamuksesta yhtiön lasinvalmistukseen Iittalassa, Iittalan tehtaanjohtaja Per-Henrik Hagberg sanoo.

Iittalassa juhlittiin keskiviikkona lasitehtaan laajennusta. Tehtaan vihki käyttöön tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio, joka mielestä tehtaan laajentaminen on uusi luku suomalaisen lasimuotoilun historiaan.

– Iittalan lasitehdas kiteyttää kaikki ne elementit, joiden varaan Suomen muotoilun maine toisen maailmansodan jälkeen rakennettiin.

Fiskarsin toimitusjohtaja Kari Kauniskangas muistuttaa, että yhtiö kilpailee ykkösluokan kuluttajabrändien kanssa. Se taas edellyttää vahvoja brändejä ja osaamista.

– Design iso osa työtä, johon keskitymme. Pystymme nyt luomaan vahvan pohjan Iittalan osaamiselle.

Kauniskangas löysi paljon yhteistä Fiskarsissa ja Hämeenlinnan kaupungissa. Hämeenlinna perustettiin vuonna 1639 ja Fiskars vain kymmenen vuotta myöhemmin vuonna 1649. Yhtiön ja kaupungin väreissä on myös paljon samaa.

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala lupasi, että kaupunki kehittää yhteistyössä Fiskarsin kanssa Iittalan lasimäkeä. (HäSa)