Kanta-Häme

Lasialan koulutusta 20 vuotta Nuutajärvellä

Koulutuskeskus Tavastian lasialan koulutus Nuutajärvellä täyttää 20 vuotta vuonna 2013.

Juhlavuoden kunniaksi lasialan opiskelijat ja opettajat pystyttävät keväällä Nuutajärven lasikylään Suomen suurimman – ja ilmeisesti myös ainoan lasipalloista koostuvan lasipuun, jolla on korkeutta kolmisen metriä.

Suomen Kädentaidot -messuilla marraskuussa ensi kertaa esillä ollut lasipuu nousee lasikylän pihamaalle lumien sulettua.

– Pelkkä metallinen runkokin painaa satoja kiloja, joten joudumme tekemään lasipuulle tukevat perustukset, kertoo lasialan opettaja Marika Kinnunen Nuutajärveltä.

1560 lasipalloa

Alun pitäen lasipuuhun arvioitiin tulevan 1300 palloa, mutta kun lasipuu ensimmäistä kertaa saatiin koottua, niitä olikin peräti 1560 kappaletta.

Lasipallojen kuljetukset Nuutajärveltä Tampereella ja takaisin sekä pystytys Tampereen Messukeskuksessa sujuivat ilman vahinkoja.

– Ensimmäistäkään lasipalloa ei mennyt rikki, mutta tokihan muutamia särkyi lasipallojen tekovaiheessa, joka oli koko lasipuun suurin urakka, sanoo Marika Kinnunen.

Lasipuu odottaa keväistä pystytystä huolellisesti pakattuna Nuutajärvellä.

Lasialan koulutus perustettiin Nuutajärvelle vuonna 1993 hämeenlinnalaisen Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen alaisena. Kymmenen vuoden kuluttua perustamisestaan koulutus siirtyi Koulutuskeskus Tavastian alaisuuteen.

Lasialan artesaanin opissa on Nuutajärvellä noin 20 opiskelijaa tuotteen suunnittelun ja valmistuksen koulutusohjelmassa. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic