fbpx
Kanta-Häme

Lasikaupunki kohosi museoon

Lasimassasta valmistetut kerrostalot, kaupungit ja kylät levittäytyvät Suomen lasimuseon parvelle touko- ja kesäkuun ajaksi.

Nuutajärveläisen lasimuotoilijan Anu Penttisen (s. 1974) teoksissa innoituksen antajina ovat olleet erityisesti ihmisen rakentama ympäristö sekä toisaalta luonnon vuosituhansien aikana muovaama maaperä.

Penttinen on jo yli kymmenen vuoden ajan kuvannut teoksissaan urbaania kaupunkikuvaa abstraktein kuvioaihein.

Esimerkiksi teossarjassa Saarivaltio – Island State ihmisen rakentama kylä, kaupunki tai valtio on kuin jäävuoren huippuna veden pinnan alle jäävän maamassan päällä.

Seinäkollaasi Urban Jungle tarjoaa lintuperspektiivin alas betoniviidakkoon. Techicolour-reliefi taas näyttää katsojille kerrostalojen sisäpuolet ja seinien sisään jäävän elämän.

Anu Penttinen on käyttänyt töissään mm. roll-up -tekniikkaa, jossa yhdistetään lasinpuhallus ja tasolasin yhteensulatus.

Tekniikassa lasiesineen aihio on neliömäinen, kerroksellinen ja yhteensulatettu lasilaatta. Se lämmitetään vähitellen ja kääritään sylinteriksi lasipuhalluspillin päähän. Näin se voidaan puhaltamalla muotoilla kolmiulotteiseksi teokseksi.

Näyttely Superposition on esillä Suomen lasimuseon parvella 4.5.–1.7. (HäSa)

Menot