Kanta-Häme

Lasikoulun kohtalo Nuutajärvellä ratkeaa

Koulutuskuntayhtymä Tavastia ratkaisee tiistaina jatkuuko Ammattiopisto Tavastian lasikoulu Nuutajärvellä Urjalassa.

Kuntayhtymän yhtymäjohtaja Jouni Haajasen mukaan hallitus pohtii kokouksessaan tiistaina kahta eri vaihtoehtoa: jatkuuko opetus Nuutajärvellä vai siirretäänkö se Hämeenlinnaan. Samalla puntaroidaan olisiko oppisopimuskoulutusmalli vaihtoehto.

– Kun Fiskars siirsi tehtaansa Iittalaan, Nuutajärven oppimisympäristö jäi meidän vastuulle, ja se on ollut ongelma. Uuni on tullut tiensä päähän ja sen uusiminen olisi kallis investointi. Uunin toiminta vaatii valvontaa ympäri vuorokauden sekä säännöllistä kunnossapitoa. Myös myynnissä olevien kiinteistöjen tulevaisuus on epäselvä, Haajanen perustelee.

Koulutuksen hinta Nuutajärvellä on myös ylittänyt saatavan valtionavun. Joinakin vuosina yhtymä on saanut koulutuksen järjestämiseen harkinnanvaraista valtionapua mutta ei aina. Valtionapu on haettava vuosittain.

Tukea tarjolla uuniin ja hytin huoltoon

Lasikulttuurin edistämiseen perustettu Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö ja nuutajärveläinen yhteenliittymä Lasikomppania ovat tarjonneet Tavastialle tukeaan varmistaakseen koulutuksen jatkumisen. Komppania on asemissa ottamaan vastuun hytin huollosta ja kunnossapidosta. Säätiö on puolestaan valmis rahoittamaan uunin uusimisen.

Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön puheenjohtaja Göran Andersson esittelee näkemyksiään hallitukselle tiistaina.

– Olemme sitoutuneet uusimaan uunin ja pystymme toteuttamaan sen niin, että uusi uuni olisi käyttökunnassa syyslukukauden alussa, Andersson kertoo.

Uuni-investointi on useiden kymmenien tuhansien arvoinen.

– Toivomme, että koulutus voisi jatkaa Nuutajärvellä normaalina toisen asteen koulutuksena, ja teemme työtä sen eteen. Oppisopimusmalli olisi kylän pienyrityksille hyvin byrokraattinen ja raskas, Andersson huomauttaa.

Katoaako perinne?

Lasialan opiskelija Paula Pääkkönen on huolissaan. Hän pelkää, että lumoava lasinpuhalluksen perinne uhkaa kadota Suomesta.

– Lasinpuhallus on erikoisala, ja jos alan ammattilaiset katoavat, kuolee ala heidän mukanaan. Koulutusleikkauksia tehtäessä tulisi varoa, ettei menetetä alaa, jonka tietotaito ei ole uudelleen opittavissa kirjoista.

Pääkkönen muistuttaa, että kaksivuotinen peruskoulutus on tärkeä ovi lasinpuhalluksen maailmaan ja se tuo lisää osaajia vaativalle ja harvinaiselle alalle.

– Suomessa korostetaan kotimaisen muotoilun ja designin tärkeyttä, mutta tulevaisuutta ei ole, jos muotoilijoiden suunnitelmia eivät toteuta ammattilaistasoiset tekijät.

Yhtymähallituksessa päätöstä tekevät puheenjohtaja Vesa Kaloinen, varapuheenjohtaja Sari Myllykangas sekä jäsenet Marja-Elina Aho, Sari Hanka, Jukka Jokinen, Harri Lassila, Sari Louhio-Järvinen, Riku Onttonen ja Heikki Salmi. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic