Kanta-Häme

Lasikoulun tulevaisuus ratkeaa kesällä

Kesä näyttää, missä muodossa ja millä paikkakunnalla Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutus jatkuu.

Toistaiseksi lasikoulu toimii Urjalassa sijaitsevalla Nuutajärven lasitehtaalla, Fiskarsilta vuokratuissa tiloissa. Viime viikolla Fiskars ilmoitti sulkevansa lasitehtaan ja keskittävänsä lasinvalmistuksen ensi vuonna Iittalaan.

Koulutuskuntayhtymä Tavastian johtaja Jouni Haajanen sanoo tilanteen olevan täysin auki.

Tilanteesta on tarkoitus neuvotella kesäkuussa, kunhan Fiskarsin omat suunnitelmat ovat ensin tarkentuneet. Paljon riippuu siitä, mitä Fiskars aikoo Nuutajärvellä sijaitseville kiinteistöilleen tehdä.

Opintonsa aloittaneet jatkavat loppuun

Nuutajärvellä Tavastia on toiminut täysin omissa, varsinaisista tuotantotiloista erillisissä tiloissaan. Ammatillisen peruskoulutuksen siirto Nuutajärveltä Iittalaan ei kävisi aivan tuosta noin, vaan tilanteeseen pitäisi Iittalassakin varautua.

Siihen, pitäisikö lasialan koulutus siirtää Nuutajärveltä Iittalaan, ei Haajanen osaa ottaa kantaa.

– Ensin täytyy keskustella Fiskarsin kanssa, sen jälkeen mietitään asiaa omista lähtökohdistamme.

Opiskelijat hakevat lasialan koulutukseen erillishaussa, tuorein haku päättyi eilen. Koulutukseen valittavilta vaaditaan toisen asteen tutkinto, sillä Nuutajärvellä ei anneta niin sanottujen yleisaineiden opetusta. Kaksivuotisessa koulutuksessa on tällä hetkellä 14 opiskelijaa.

– Erillishaku päättyi juuri, hakijoita ei tietääkseni ollut kovin paljon. Kevään aikana täytyy katsoa, käynnistetäänkö koulutusta ja jos, niin miten se organisoidaan. Nyt on 14 opiskelijaa sisällä ja ilman muuta tuo koulutus jatkuu syksyllä. Varmaa on se, että tuleva lukuvuosi ollaan Nuutajärvellä, ainakin uskoisin, että tällaiseen sopimukseen päästään, Haajanen sanoo.

Osaamista tarvitaan jatkossakin

Ammattiopisto Tavastia tarjoaa ainoana oppilaitoksena Suomessa lasinpuhalluksen koulutusta. Toinen lasialan kouluttaja Suomessa, Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos, on keskittynyt lähinnä tiffany-lasin valmistamiseen

– Suomen lasiteollisuuden kannalta on tärkeää, että koulutusta tavalla tai toisella jatkettaisiin. Toisaalta, jos katsotaan Fiskarsin strategiaa, niin he aikovat nimenomaan jatkaa lasinpuhaltamisen perinnettä Suomessa. Iittalan lasi tehdään jatkossakin puhaltamalla ja siksikin Suomessa tarvitaan jatkossa lasinpuhaltamisen osaamista.

Ei kai se ole vaihtoehto, että Tavastian lasialan koulutus loppuisi kokonaan?

– Niin, kyllä meidän täytyy kaikkia opintolinjojamme tarkastella, jos ministeriön suunnitelmat menevät eteenpäin, Haajanen sanoo ja viittaa opetus- ja kulttuuriministeriön aikeisiin leikata Kanta-Hämeestä 230 ammatillisen peruskoulutuksen opiskelupaikkaa. (HäSa)

Oikaisu 17.4.2013: Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa annetaan toisen asteen lasikoulutusta seuraavilla ammattialoilla: Lasinpuhallus (opiskelijaryhmän sisäänotto noin kolmen vuoden välein), sisustuslasi (opiskelijaryhmän sisäänotto joka syksy) ja korunsuunnittelu ja -valmistus  (sisäänotto noin kolmen vuoden välein). 

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic