Kanta-Häme

Lasimäen ravintola sulkeutui yllättäen ennen kesäsesonkia

Iittalan Lasimäellä sijaitseva ravintola on lopettanut toimintansa yllättäen. Ravintolan ovet ovat kiinni, ja ravintoloitsija Teemu Pelli vahvistaa, ettei hän jatka enää ravintolatoimintaa Iittalassa.

Pelli on ollut mukana Iittalan Lasimäen ravintolassa sen alusta eli vuodesta 2006 ja toiminut sen yrittäjänä vuodesta 2010. Hän on ollut myös Lasimäen kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja, mutta aikoo jättää tämänkin tehtävän.

– Asiaan ei liity minkäänlaista riitaa tai muuta dramatiikkaa, hän vakuuttaa.

– Ravintola-alalla aion toimia jatkossakin, mutta minua on alkanut kiinnostaa vähän muunlainen ruuanlaitto kuin mihin Lasimäellä on ollut mahdollisuus. Siellä ravintola on lähinnä taukopaikka, jossa poiketaan pikaisesti, eikä paikka, jossa istutaan rauhassa ja viihdytään, Pelli sanoo.

Lasimäen matkailijoita ajatellen ravintolan sulkemisajankohta on erikoinen, sillä kesä on Iittalassa perinteisesti ollut huomattavasti vilkkaampaa aikaa kuin talvi.

Pelli sanoo ajatelleensa asian niin, että nyt on sopiva ajankohta lopettaa eli ennen kesän kiireitä. Hän kertoo miettineensä ravintolasta luopumista jo pitkään, ja taloudelliset syyt ovat painaneet puntarissa.

– Kyllähän tilanne on sellainen, että talvikuukausina on ollut pakko tehdä itse ympäripyöreitä päiviä ja viikkoja. Ulkopuolisiin työntekijöihin ei nykyisellä kulurakenteella ole juuri ollut varaa, hän sanoo.

Asiakasmääriä on verottanut muun muassa se, että Iittalan lasimuseo on talvella auki vain viikonloppuisin. Aiemmin se oli avoinna ympärivuotisesti. Myös näytöshytin poistuminen Lasimäeltä näkyy kävijämäärissä

– Ne vetivät väkeä talvellakin, ja moni asiakas on asiaa harmitellut, Pelli sanoo.

Lasimäen ravintolatila on uudisrakennuksessa, joka valmistui vuonna 2006. Kiinteistö oy Iittalan Lasimäen toimitusjohtaja Heikki Aumo myöntää, että matkailukesää ajatellen Pellin ratkaisu on hankala.

– Mutta yhteisymmärryksessä vuokrasopimus purettiin. Mahdollisesta jatkosta kyllä neuvoteltiin vielä huhtikuun puolella, mutta lopulta päädyttiin tähän, Aumo kertoo.

Uutta yrittäjää etsitään Aumon mukaan nyt mahdollisimman nopeasti. Tila on käyttövalmis, mutta Aumo arvelee, että ainakin toukokuu on pärjättävä ilman ravintolaa.

– Vaikka yrittäjä löytyisikin nopeasti, toiminnan käynnistäminen saattaa viedä aikaa. Mutta toivomme, että ravintola saataisiin auki kesäksi.

Iittalassa järjestetään näyttävä kesänavaus jo parin viikon päästä eli toukokuun puolivälissä. Tällöin järjestetään Iittala Cup eli kansainvälinen lasinpuhalluskilpailu, ja myös Naivistit Iittalassa -näyttely avaa tuolloin ovensa.

– Tehtaalla on tarjoilua kilpailun aikana, mutta totta kai ravintolaa olisi kaivattu myös, Aumo sanoo. HÄSA

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic