Kanta-Häme

Lasimassan valmistus siirtyy Nuutajärveltä Iittalaan

Iittalan lasitehtaan nykyisin omistava Fiskars-konserni jatkaa lasinvalmistustoimintojen keskittämistä Iittalaan. Aiemmin tänä vuonna Nuutajärven tehtaalta siirrettiin hapottamisella tapahtuva lasin mattausprosessi ja seuraavaksi on vuorossa lasimassan valmistukseen tarkoitetun mänkilaitoksen siirtyminen.

Iittalan lasitehtaan uusi johtaja Per-Henrik Hagberg kuvailee korvausinvestointia ”usean miljoonan” euron arvoiseksi, mutta henkilöstövaikutuksia sillä ei ole. Uuden laitoksen arvioidaan olevan käytössä vuonna 2014.

– Uusi lasimassalaitos korvaa 1970-luvulla Nuutajärvelle rakennetun mänkilaitoksen ja se sijoitetaan Iittalan tehtaan yhteyteen, koska yli 90 prosenttia lasimassasta käytetään siellä. Uudessa laitoksessa hyödynnetään uusin tietämys ympäristöteknologisista ratkaisuista ja kiinnitetään erityistä huomiota prosessin turvallisuuteen, Hagberg vakuuttaa.

Lasimassan valmistuksessa syntyy päästöjä lähinnä hiekkapölystä ja käytettävistä voimakkaista kemikaaleista.

– Mänkihallin pölynpoistojärjestelmästä aiheutuu päästöjä, jotka johdetaan ulkoilmaan kuitusuodattimen kautta. Osaksi laitosta rakennetaan myös moderni jätevedenkäsittelyjärjestelmä.

Jätevesiä Hagbergin mukaan mänkihallilla muodostuu vähän, mutta nekin tullaan puhdistamaan panospuhdistimella ennen kunnalliseen viemäriin laskemista, jotta niiden pitoisuudet alittavat Hämeenlinnan seudun veden asettamat raja-arvot jätevesien haitallisten aineiden osalta.

Päätös luvasta huhtikuussa

Laitoksen rakentamista varten lasitehdas on hakenut muutosta ympäristölupaan Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

– Kyse on toiminnan muutoksesta, jolla ei kauheasti ole suoria ympäristövaikutuksia. Ympäristöluvan osalta kyse on lähinnä teknisestä päivittämisestä, kertoo ympäristöylitarkastaja Teemu Lehikoinen.

Lehikoisen mukaan ainakaan toistaiseksi uuden ympäristöluvan hakeminen ei ole poikinut yhteydenottoja ympäristön asukkailta.

– Lasin pinnoittamisprosessin siirron yhteydessä yksi huolestunut kansalainen oli yhteydessä ja hänen kanssaan käytiin muutosta lävitse.

Mänkilaitoksen siirtoon liittyvä lupaprosessi on nyt kuulemisvaiheessa. Päätös on luvassa keväällä.

– Sanoisin, että huhtikuu on realistinen arvio, Lehikoinen suunnittelee. (HäSa)

Päivän lehti

5.4.2020