Kanta-Häme

Iittalassa puhallettiin taas kilpaa -Lasinpuhalluksen maailmanmestari 2019 on Jozsef Nagy

Lasinpuhalluksen MM-tittelistä kisattiin Iittalassa 21. kerran lauantaina.
Iittalan Lasinpuhalluksen MM-kisojen voittaja vuonna 2019 on Jozsef Nagy. Finaalissa mies puhalsi pallon, jonka halkaisija oli pienimistä kohtaa 507 millimetriä. Kuva: Riku Hasari
Iittalan Lasinpuhalluksen MM-kisojen voittaja vuonna 2019 on Jozsef Nagy. Finaalissa mies puhalsi pallon, jonka halkaisija oli pienimistä kohtaa 507 millimetriä. Kuva: Riku Hasari

Iittalan Lasinpuhalluksen MM-kisoissa voiton vei Jozsef Nagy . Toiseksi kisassa puhalsi Jozsef Ujfalusi ja kolmanneksi Kari Alakoski.

Kilpailijat ottivat lauantaina mittaa toisistaan siinä, kuka puhaltaa leveimmän vadin, pisimmän lieriön ja lopuksi finaalissa halkaisijaltaan suurimman pallon. Finaaliin pääsi kahden kierroksen jälkeen 15 parasta kilpailijaa.

Nagy on puhaltanut lasia 20 vuotta ja hän johti kisaa ennen finaalia. Nagy puhalsi finaalissa halkaisijaltaan 467 millimetrin pallon, mutta mies oli säästänyt uusintamahdollisuuden finaalin. Toisella yrittämällä pallolle kertyi leveyttä 507 millimetriä, mikä toi miehelle kisan voiton.

Jozsef Ujfalusi tuli Iittalan Lasinpuhalluksen MM-kisoissa toiselle sijalle.

Tehtaanjohtaja Heikki Väänänen kertoo, että suoritus viedään kisassa äärirajoille.

– Onnistumisen ja epäonnistumisen raja on hyvin herkässä. Jos menet yli, niin se on täysi epäonnistuminen, Väänänen kertoo.

Osa kilpailuun osallistuneista on aktiivipuhaltajia, osa tehtaalta eläköityneitä lasinpuhaltajia ja osa freelancereita.

Kari Alakoski vei pronssia. Hänen lähes täydellisen pyöreälle pallolleen mitattiin leveyttä 493 millimetriä.

Väänänen nostaa esille kilpailuun osallistuneiden nuorten naisten korkean tason.

Yksi heistä selvitti tiensä myös finaaliin. Hän oli Suvi Sillanmäki, joka puhalsi kisassa toisiksi pisimmän lieriön, 2592 millimetriä. Finaalissa naisen puhaltama pallo rikkoontui irrotusvaiheessa, joten hän jäi ilman tulosta.

Suvi Sillanmäki selvitti ainoana naisena tiensä finaaliin. Harmittavasti hänen puhaltamansa pallo särkyi irroitusvaiheessa.

Viime vuoden maailmanmestari Risto Nyqvist sijoittui lauantain kisassa viidennelle sijalle. HÄSA.

 

Päivän lehti

10.7.2020